L'ANC ha fet una crida a portar armilles grogues a la concentració contra la cimera, recordant que són "un símbol de lluita amb què la població francesa ha aconseguit victòries". En un comunicat d'aquest dimarts, l'entitat independentista també ha convidat els assistents a la manifestació a portar estris que facin soroll estrident per tal de "fer sentir la nostra veu per damunt de qualsevol blindatge policial". I qui no pugui assistir a la convocatòria, doncs que tregui l'estelada al balcó: "Cal tornar a engalanar edificis i carrers de lluita i recordar que aquí no ha acabat res". Recordem que la concentració haurà de recular, ja que no podrà ser a les columnes de Puig i Cadafalch.

🟡 Manifestació del 19 de gener a Barcelona en contra de la cimera hispanofrancesa: com serà?

L'Assemblea ha animat a la participació massiva per mostrar el rebuig a la cimera hispanofrancesa, que se celebrarà aquest dijous a Barcelona. La idea que té l'entitat independentista és transmetre una sèrie d'idees clares tant a l'estat espanyol com a l'estat francès. Per una banda, que "Catalunya es va autodeterminar" l'1 d'octubre del 2017 — i que "va decidir esdevenir un estat independent", amb una majoria del 91% de vots afirmatius. La cosa és que Espanya i França van signar i es van adherir al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, que estableix "la lliure determinació dels pobles" a l'article 1. És a dir, que "Catalunya farà efectiva la independència de l'Estat català en aplicació del referèndum del Primer d'Octubre i d'acord amb l'article 1 de l'esmentat Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics". "Els estats francès i espanyol hauran de respectar, si volen ser democràtics, l'autodeterminació exercida i les decisions que en el futur s'adoptin en aplicació del mandat del Primer d'Octubre", ha sentenciat l'ANC.

Independència, Tractat dels Pirineus i llengua catalana

Per una altra banda, l'entitat independentista ha recordat que "en el Tractat dels Pirineus, signat el 7 de novembre de 1659, el regne francès i l'hispànic es van repartir Catalunya i van vincular el Rosselló i part de la Cerdanya a l'Estat francès". "Aquest tractat és il·legal. Ho era llavors i ho continua sent ara", ha afirmat l'Assemblea. Per què? Doncs perquè "el tractat no va ser mai sotmès a l'obligatòria deliberació de les institucions catalanes i ha de ser anul·lat pel Parlament de Catalunya".

Finalment, l'ANC ha denunciat "la repressió i la persecució política, judicial i policial de la llengua catalana a tota la comunitat lingüística nacional, des de fa més de tres segles i fins a l'actualitat". "I denunciem especialment l'assetjament a què es troba sotmès l'ensenyament en català, pels estats francès i espanyol, en el territori propi", ha afegit l'entitat independentista. En aquest sentit, queda clar que "dia rere dia l'escola en català és perseguida pel govern i els tribunals de justícia espanyols, que, a cop de sentència injusta i no democràtica, imposen l'obligatorietat d'almenys un 25% de castellà a les aules catalanes, sense cap criteri pedagògic". "Igualment, exigim que l'Estat francès faci oficial el català a la Catalunya Nord i el respecti com a llengua pròpia, si és que vol ser coherent amb els valors de la República i dels drets humans que diu defensar", ha expressat. També es demana que es deixi d'intentar obstaculitzar l'ús del català als ajuntaments nord-catalans i reobri el pas del coll de Banyuls, "tot deixant de vulnerar la llibertat de circulació dels ciutadans catalans i europeus".