Els epidemiòlegs Oriol Mitjà i Antoni Trilla han advocat per no celebrar de forma presencial la Diada Nacional de Catalunya d'enguany a causa de coronavirus. En una entrevista conjunta al FAQS de TV3, els dos han mostrat les seves postures i han coincidit que celebrar l'11 de setembre de manera digital, o tal com ha convocat l'ANC, sortint al balcó a les 17:14 h, seria molt més eficient que no reunir-se de manera presencial al carrer, encara que sigui amb totes les mesures de seguretat.

El doctor Trilla, més concretament, ha assegurat que el més important és garantir que no hi hagi cap contagi, sobretot de cara a l'inici del curs escolar, i s'ha mostrat partidari de no posar ningú posar en una situació de risc, com és una concentració massiva al carrer, que es pugui descontrolar.

Mitjà, per la seva part, ha exposat unes tesis semblants, i ha assegurat que les manifestacions, com les proposades per l'ANC, són "un risc que no hauríem d’assumir i molt menys en vistes del nou curs escolar" i ha demanat alguna alternativa com, per exemple, una Diada digital.

No només no s'hauria de celebrar la Diada

La Diada la tenim aquí al costat, però els doctors també han estat preguntats per, segurament, un dels majors esdeveniments de cada any, la cavalcada de reis. Tot i que encara queden quatre mesos, els doctors també s'han mostrat partidaris de no celebrar-la, exactament pel mateix motiu, és un risc. Mitjà ha anat més enllà i ha alertat que 2021 encara serà un any anormal i que per tant les altres celebracions que ens aboquen al carrer, com Sant Jordi, també seran, com a mínim, diferents l'any que ve.

Tornada a l'escola

Un altre punt conflictiu del calendari, un d'aquells dies que tots tenim marcat en vermell és el 14 de setembre, la tornada a l'escola. Milers de nens, adolescents i joves catalans tornen a les aules i està sent un dels punts conflictius en l'àmbit polític i social per com s'abordarà. Les mesures encara no són clares i a falta d'una setmana, els doctors Trilla i Mitjà també han dit la seva.

Per una part, Mitjà ha deixat clar que sí que portaria els seus fills a l'escola, però amb una gran restricció a la qual les famílies estan molt habituades entre setmana, un cop surtin de l'escola, els nens no haurien d'anar a veure els avis o qualsevol persona de risc.

Aquesta és l'opinió de Mitjà de cara a la sortida de les aules dels nens i joves, però i dins de l'aula? Per a Mitjà, els grups d'alumnes haurien de ser reduïts i amb un professor únic per reduir els possibles contagis. I com ja va reclamar la setmana passada, el doctor ha apostat per un testeig setmanal del professorat. Sobre el fet de fer testos, ha tornat a reclamar els tests d'antigen, que són molt més barats i ràpids que les PCR. Això permetria, per exemple, poder testejar els nens abans d'anar a veure els avis o qualsevol persona de risc.

Trilla, per la seva part, ha assegurat que el millor seria poder fer un test a tots els alumnes i personal docent abans de començar el curs escolar, però ha assumit que, ara per ara, és molt complicat poder realitzar aquesta tasca abans del 14 de setembre.