La Diada d'aquest 2020 serà la més estranya i atípica de la història. La pandèmia de la Covid-19 ho ha alterat tot i ha obligat l'Assemblea a repensar la manifestació més potent de l'independentisme: una part es concentrarà en diversos punts de Catalunya de manera presencial, però la gran majoria ho farà des de casa.

En la roda de premsa que s'ha celebrat aquest dimecres per presentar les diverses accions, l'entitat ha concretat que un total de 48.000 persones seran les que podran participar presencialment a la Diada en alguns dels 107 punts de concentració que s'han habilitat en fins a 82 municipis diferents. Tanmateix, des de l'entitat s'ha aclarit que encara s'hi podria afegir algun punt més.

Dels punts de concentració, alguns com els de plaça Universitat, plaça Catalunya o Badalona seran els que més gent concentrin: al voltant de les 400 persones. "Els aforaments els han decidit les territorials", ha aclarit la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que ha afegit que "hi haurà un sistema d'inscripcions prèvies que permetrà una persona cada 4 metres quadrats". L'acte central se celebrarà a la plaça Letamendi de Barcelona.

La presidenta de l'organització ha aclarit que les persones que assisteixin a alguns dels punts de concentració presencial hauran d'ensenyar el número d'inscripció, mesura que s'ha adoptat per poder controlar la limitació dels aforaments. 

 

Per la seva banda, el coordinador nacional de l'entitat, Adrià Alsina, ha informat que han posat en marxa un call center per resoldre dubtes dels qui hi vulguin participar. "La independència és necessària i urgent i hi ha un poble que no es resigna. Alguns sortirem al carrer perquè tenim el dret a construir un futur millor i ser independents", ha reivindicat. A banda, Alsina ha volgut emfatitzar que els llocs escollits per fer les concentracions seran "avingudes amples i carrers de més de 20 metres".

Com s'hi podrà participar des de casa?

Com s'ha reiterat des de l'entitat, el gruix de la manifestació d'aquest any serà "telemàtic". La mateixa Paluzie va fer una crida en una entrevista a la Ser Catalunya aquest dilluns a sortir als balcons a les 17.14 hores​.

Per altra banda, l'ANC ha assegurat que tota l'organització de la manifestació s'està coordinant amb Protecció Civil. "L'objectiu és garantir la salut pública, però també el dret a la manifestació", va recalcar Paluzie.

Mesures higièniques

Més enllà del control d'aforament i limitació de participants, l'ANC ha enumerat un seguit de mesures higièniques com a mode de prevenció de possibles contagis. Entre aquestes destaquen que la concentració serà estàtica, hi haurà foment de la desinfecció de mans amb gel hidroalcohòlic, l'ús obligatori de la mascareta o la prohibició de la consumició d'aliments a la manifestació.