Finals de gener del 2016. Ha passat un mes des de les primeres eleccions generals a les quals es presenta Podemos i el partit de Pablo Iglesias havia aconseguit 61 escons en la seva primera convocatòria electoral. Els morats negocien amb el PSOE sobre la possibilitat de formar govern, després que els socialistes aconseguissin 90 escons i el PP, que no en té prou amb els 40 diputats de Cs, amb 123. Aquelles negociacions no van arribar a bon port i el juny del 2016 es van repetir eleccions, però la irrupció de Podemos i el possible pacte amb els socialistes inquieten, i molt, el PP, que en aquell moment governava a Espanya. Llavors, el ministeri d'Interior dirigit per Jorge Fernández Díaz va posar en marxa les clavegueres de l'Estat per trobar informació sobre el partit encapçalat llavors per Iglesias, Íñigo Errejón, Juan Carlos Monedero i Carolina Bescansa. Aquesta informació havia d'anar a parar als mitjans afins amb el PP, però la sorpresa va arribar quan Francisco Martínez, secretari d'Estat de Seguretat i número 2 de Fernández Díaz, va preguntar al comissari Enrique García Castaño pels antecedents de Podemos. El policia li va confirmar que no havia trobat res dolent: "Cagüenlaputa!" va ser la resposta de Martínez. 

En aquell context, tal com recorda eldiario.es que ha tingut accés als missatges de text, les televisions anaven plenes de l'informe PISA (Pablo Iglesias Sociedad Anónima) que vinculava el partit amb finançament procedent de Veneçuela i l'Iran. Els tribunals no li van donar credibilitat, però el seu fantasma encara els acompanya. Els titulars sobre el possible finançament irregular no són suficient i Castaño, també conegut com El Gordo, segueix ordenant escoltes, seguiments... el que calgui. Durant la campanya, en els mesos previs aquest li ha ofert informació a Francisco Martínez, que insisteix a saber el 30 de gener si algun dels membres del partit tenia antecedents, havia format part de l'esquerra abertzale del país basc o de l'extremisme violent. Res de res, tret del senador basc Josetxu Arrieta, que havia format part de l'ETA i ja havia demanat disculpes. 

Cacera contra l'independentisme i Podemos des d'Interior

Davant la manca d'antecedents al nou partit d'esquerres, el número 2 de Fernández Díaz es mostra decebut als missatges que avui surten a la llum: "Si els altres estan nets... tampoc tenen res de violència al carrer, anarquistes?". El comissari respon: "Ho torno a mirar, però crec que no". "Cagüenlaputa! Algun ha de ser xungo!", és la resposta de Martínez, que insisteix a García Castaño que continuï amb la seva vigilància, mentre aquest permet que insistirà al cap de la Brigada Provincial d'Informació a Madrid, Germán Castiñeria. 

Tot plegat és només una nova prova sobre la guerra bruta contra Podemos des de les clavegueres de l'Estat, en línia amb l'Operació Catalunya contra l'independentisme català. Ahir, també es van publicar uns missatges de Francisco Martínez amb el director adjunt de la Policia, Eugenio Pino que demostraven la cacera d'Interior contra el moviment català, però també contra Podemos. En aquests, es demostra com recollien informació negativa sense contrastar, per exemple per relacionar el partit amb Venezuela, i filtrar-la als mitjans per publicar-la en moments concret.