El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, té clar que la llei del ‘només sí és sí’ s’ha de reformar. Tant sí com no. Preferiblement amb els socis parlamentaris, però sense tancar la porta a haver-ho de fer finalment amb els vots gratuïts del PP. En una conversa informal amb periodistes, el cap de l’executiu ha acorralat Podemos assegurant que la seva intenció és reformar sigui com sigui la llei, i ha instat a la formació de Ione Belarra i Irene Montero a fer pública la seva proposta per modificar el text, després que des del Ministeri d’Igualtat i des de la formació morada s’hagi assegurat que s’han fet diverses propostes, però sense haver-ne fet pública cap.

Sánchez ha insistit que, a hores d’ara, sobre la taula només hi ha el text que va presentar el PSOE fa poc més d’una setmana en forma de proposició de llei, i és per això que Podemos ha de mostrar per escrit què proposa a l’altre soci de govern. El president socialista ha assegurat que des del primer moment s’ha intentat negociar per arribar a un acord amb Irene Montero, però que no ha sigut possible. A diferència del que sosté la ministra d’Igualtat, Sánchez considera que la diferència entre PSOE i Podemos en aquesta qüestió és petitíssima, només una qüestió tècnica de dimensions “quirúrgiques”.

El president espanyol no ha aclarit si ha mantingut converses de manera directa amb Irene Montero, però sí que ha assegurat que hi ha hagut converses entre Igualtat, Justícia i Relacions amb les Corts. Ha explicat, també, que la ministra Yolanda Díaz ha estat present en algunes d’aquestes converses. La ministra de Treball hauria mirat d’intermediar entre les dues parts.

Tot i els atacs constants de Podemos cap al PSOE, denunciant que el partit de Pedro Sánchez pretén arrencar el consentiment del cor de la llei del ‘només sí és sí’, el president ha assegurat en aquesta conversa que ningú no pot posar en dubte “l’ADN feminista” dels socialistes. Així doncs, aprovar la llei amb el PP no sembla tan forassenyat des del moment que formacions com el PNB i el PDeCAT ja han anunciat que donaran suport a la modificació que pretén fer el PSOE.

Remodelació del govern espanyol el març

D’altra banda, en aquesta mateixa conversa Sánchez ha explicat quines són les seves intencions respecte de la continuïtat del seu Consell de Ministres. El president socialista no pretén, a hores d’ara, fer una purga de ministres de Podemos, o castigar aquells que han erosionat més la imatge de l’executiu per culpa de la llei del ‘només sí és sí’. Ara bé, aquest mes de març durà a terme una remodelació perquè les ministres Reyes Maroto i Carolina Darias puguin ser candidates a les alcaldies de Madrid i Las Palmas de Gran Canaria, respectivament.