La portaveu de la CUP al Congrés Mireia Vehí, s'ha mostrat desconfiada amb els plans del govern espanyol per reformar diversos delictes del Codi Penal, com la sedició, la malversació i els desordres públics agreujats. En una entrevista aquest dimecres a Cafè d'idees, la diputada ha considerat que si bé "és una bona notícia" que el govern de Pedro Sánchez vulgui reformar el delicte de sedició i malversació, ha qüestionat les intencions reals dels canvis que pretenen fer, en considerar que "el PSOE està fent un exercici que pot arribar a ser pervers" a fi de criminalitzar l'independentisme. Més concretament, creu que es tracta d'una "reforma del Codi Penal a l'ús de l'independentisme", per poder perseguir elements concrets del procés com el Tsunami Democràtic.

Reforma "perversa"

La portaveu cupaire Mireia Vehí ha expressat les seves sospites que la reforma del Codi Penal plantejada pel govern socialista és en realitat un pla "pervers" per "criminalitzar" fets concrets de l'independentisme. En l'entrevista, s'ha mostrat crítica amb la reforma dels desordres públics agreujats, perquè considera que els tres elements que es volen introduir, sobretot el que regula el tall de vies i l'ocupació d'espais, "amenacen el dret a la protesta". Ha lamentat que això sigui així, perquè creu que "si alguna possibilitat té l'independentisme d'aconseguir l'autodeterminació és per la desobediència civil pacífica, que és el que busca perseguir aquesta reforma", ha afirmat. En aquest sentit, però, ha considerat que ni ERC ni Unidas Podemos volen aprovar això. 

 

"L'independentisme ha de poder debatre obertament"

Quant a la manifestació d'aquest dimarts en contra de la reforma de la sedició, la diputada al Congrés de la CUP ha reconegut que tenen "diferències estratègiques amb l'ANC" però veu "imprescindible" aquesta entitat en un moment que "està costant mobilitzar" l'independentisme. "L'ANC darrerament està tenint una deriva molt contestatària", ha afirmat, tot afegint que la CUP comparteix amb aquesta organització "algunes crítiques" que fa a l'executiu d'ERC. Ara bé, Vehí ha subratllat que l'ANC no és "l'única" que està massa centrada en les discussions internes de l'independentisme i lamenta que "molts portaveus" de Junts i ERC dediquin "més temps a criticar-se entre ells" que a "mirar al PSOE". "S'ha de tirar la pilota al PSOE, que és qui governa", ha reblat.