La consellera exiliada i eurodiputada de Junts, Clara Ponsatí, ha denunciat aquest dijous en una intervenció al Parlament Europeu, davant els representants de la Comissió Europea, el nou delicte de desordres públics agreujats acordat pel PSOE i ERC, en la reforma de la sedició, i ha insistit que "facilitarà encara més la repressió dels dissidents". Ponsatí, que no ha citat ERC, ha atribuït la iniciativa al president espanyol i ha subratllat que hi ha "centenars de joves catalans" en aquesta situació, amb "judicis, condemnes de presó, brutalitat i abusos policials".

L'eurodiputada ha demanat a la Comissió Europea que reaccioni davant aquesta deriva espanyola, i que "deixi de donar suport a la repressió i comenci a protegir els drets humans". 

"Estem preocupats per la participació i el compromís dels joves en el projecte europeu. Bé, el que centenars de joves catalans estan encarant ara mateix, pel seu compromís polític, i per manifestar-se, són detencions, judicis, condemnes a presó, brutalitat i abusos policials, infiltracions, i espionatge continuat a les organitzacions juvenils sense supervisió judicial. Aquesta és la realitat dels joves a Espanya avui dia; és a dir, dins la Unió Europea. I mentrestant el govern del senyor Sánchez aprovarà una llei que facilitarà encara més la repressió dels dissidents. Comissari, col·legues, diem que necessitem joves compromesos a Europa, i ja els tenim. Els joves estan compromesos amb la justícia i la llibertat. El que necessitem és que la Comissió deixi de donar suport a la repressió i comenci a protegir els drets humans", ha insistit Ponsatí. 

Ponsatí ha dedicat la seva intervenció als onze processats per les manifestacions que es van convocar a Lleida arran de la detenció del president Carles Puigdemont a Alemanya el 2018. "Mentre Pablo Hasél, emmanillat, i 10 joves més s'enfronten a la repressió espanyola per manifestar-se, la Comissió Europea ens regala discursos buits sobre la implicació política de la joventut europea. Avui ho he denunciat al Parlament Europeu", ha apuntat.

Manifestació de l'ANC

Mentrestant, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha revelat aquest dijous algunes de les novetats de la manifestació que el 6 de desembre ha de recórrer Barcelona per mostrar el rebuig social a la reforma de la sedició anunciada pel president espanyol Pedro Sánchez i amb el suport del president de la Generalitat, Pere Aragonès. La proposta per modificar el Codi Penal espanyol elimina el delicte de la sedició, però per contra endureix els desordres públics. És aquest darrer punt el que ha generat més crítiques i que ha provocat un crit d'alerta no només de l'independentisme, sinó que també dels experts juristes.

Segons ha defensat la mateixa entitat presidida per Dolors Feliu, la reforma resultarà en "un atemptat contra els drets fonamentals de llibertat d'expressió i manifestació", per la qual cosa crida el Govern a fer-se enrere i oposar-se a l'enduriment dels desordres públics. I és que, diu l'ANC, aquest canvi té un "doble objectiu no dissimulat" que consisteix, d'una banda, a castigar la mobilització independentista de base als carrers; i de l'altra, permetrà penalitzar més còmodament fets com els de l'1-O per ocupar instal·lacions o edificis.

La manifestació serà a les 12 hores, y transcorrerà des del Pla de Palau fins a la plaça Sant Jaume, davant de la Generalitat.