Una multitud ha omplert els carrers cèntrics de Barcelona aquest dimarts al migdia amb un missatge molt clar: "Cap pacte amb Espanya per empresonar-nos". Aquest ha estat el lema sota el qual milers de persones (més de 10.000 segons els organitzadors, 4.600 segons la Guàrdia Urbana) han recorregut la Via Laietana per acabar culminant amb una concentració davant el palau de la Generalitat, a la plaça Sant Jaume. La manifestació ha estat convocada per l'Assemblea Nacional Catalana, i ha rebut un ampli suport de desenes d'entitats que s'han sumat al manifest, que ha posat l'ull de mira en la reforma del Codi Penal. L'acord al qual han arribat els partits del govern espanyol i de la Generalitat ha suposat la derogació del delicte de sedició, però alhora ha comportat l'enduriment dels desordres públics agreujats. La modificació podria comportar la criminalització de la protesta, com han alertat també nombroses veus juristes.

 

L'ANC ha convocat la ciutadania a les 12 hores a Pla de Palau, però una bona estona abans l'espai ja s'ha anat omplint amb desenes de persones. La seva presència ha permès a un grup de persones participar en la crema de la Constitució espanyola convocada mitja hora abans de l'hora marcada pels Comitès de Defensa de la República al mateix indret. Desenes de persones han llançat rèpliques de cartó de la carta magna en una foguera al mig de la calçada, mentre que també s'hi ha deixat caure alguna bandera espanyola, entre crits de "botiflers", "Govern dimissió" i "Independència".

Manifestació 6-D  / Carlos Baglietto
Manifestants a la plaça Sant Jaume  / Carlos Baglietto

"Aragonès dimissió" i "Puigdemont, el nostre president"

Han estat les primeres mostres del que ha acabat sent la punta de llança de mobilització. I és que la protesta s'ha convocat contra la reforma del Codi Penal, i durant el recorregut s'han vist alguns cartells amb missatges d'alerta, com ara 'Desordres públics agreujats... Donar-hi suport és trair el poble' i 'Nou joguet per la justícia corrupta i franquista'. Però l'atenció de la majoria de presents s'ha orientat cap a l'executiu català i Esquerra Republicana, amb nombrosos clams contundents i reiterats que han anat més enllà de demanar la independència. Entremig de les estelades i de les senyeres negres de no rendició han aflorat crits demanant la marxa del president de la Generalitat i reivindicant el seu predecessor. "Aragonès dimissió" i "Puigdemont, el nostre president" han estat alguns dels missatges més repetits, i que també s'han deixat veure en alguns cartells.

Tan sols s'han multiplicat quan la capçalera ha arribat a la plaça Sant Jaume. Davant l'edifici de la Generalitat (indret en què aquest matí el Govern ha celebrat el seu Consell Executiu, i just quan la portaveu Patrícia Plaja oferia la roda de premsa posterior) s'han congregat els manifestants repetint els mateixos crits i escoltant els discursos dels interventors. Sobre l'escenari han parlat el periodista Albano Dante Fachín i els dirigents de l'ANC Dolors Feliu i Jordi Pesarrodona, a més de representants d'entitats i plataformes com la Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya, Meridiana Resisteix, els CDR, la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya i les Plataformes Antirepressives de Barcelona i Ponent. Tots ells han estat molt aplaudits pel públic. Durant la jornada també s'han deixat veure alguns dels principals noms de Junts i la CUP, com ara Laura Borràs, Jordi Turull i Carles Riera, mentre que els crítics d'ERC també havien confirmat la seva assistència.

Discurs Dolors Feliu, manifestació 6-D / Carlos Baglietto
Discurs de Dolors Feliu / Carlos Baglietto