Salvats després de tres anys d’angoixa. L’Audiència de Barcelona ha suspès l’entrada a presó de dos joves independentistes, Pablo i Joseph, condemnats a 2 anys i 6 mesos de presó cada un, per participar en una protesta de Tsunami Democràtic, al voltant del Camp Nou, pel partit Barça Madrid, el 18 de desembre de 2019. L’advocat dels dos nois, veïns de Banyeres de Penedès, Sebastián Martín-Osorio, no va presentar recurs contra la condemna a la sala d’apel·lacions del TSJC, sinó que va demanar al tribunal la suspensió de la condemna, ja que van ser condemnats per dos delictes que individualment no superen els dos anys de presó: se’ls va imposar 18 mesos i 12 mesos de presó per desordres públics i per atemptat contra l’autoritat. 

El Codi Penal permet la suspensió d'una condemna, quan els delictes per separat no superen els 2 anys de presó, a més d'altres requisits, com ara que sigui la primera condemna, com és el cas d'aquests nois. Així, la secció 2a de l’Audiència de Barcelona ha acceptat suspendre’ls la pena de presó que els va imposar a canvi que paguin una multa de 1.092 euros i que no delinqueixin en els pròxims tres anys, segons ha informat el seu advocat a ElNacional.cat.

Detinguts per policies espanyols

En el judici, el febrer passat, la fiscal va augmentar de quatre a cinc anys de presó la pena que sol·licitava per als dos estudiants, acusats de tirar ampolles de vidre a un furgó policial, sense causar ferits, en les mobilitzacions de Tsunami Democràtic al Camp Nou. Es dona la circumstància que una hora abans del judici, la fiscal va proposar arribar a un acord, amb la rebaixa de penes implícita, que els encausats van refusar. Els dos joves van negar qualsevol acció violenta i van assegurar que els agents, de la policia espanyola que anaven de paisà, se’ls van tirar a sobre sense identificar-se i per això van marxar corrents, fins a ser detinguts. Van explicar que anaven a veure el partit Barça-Madrid i com no van trobar entrades el van veure en un bar, que va abaixar les persianes, amb ells a dins, quan va haver-hi certs disturbis.

Pendents d’Adrián Sas

Sense la suspensió de la condemna, Joseph i Pablo haurien estat els primers joves d’entrar a una presó per les mobilitzacions independentistes a Catalunya viscudes des de la tardor del 2017. Abans d’ells, l’activista de Badalona Marcel Vivet, condemnat a 5 anys de presó, per participar en una manifestació Holi contra el sindicat policial Jusapol a Barcelona, tenia la condemna més elevada, que la sala d’apel·lacions del TSJC va rebaixar a menys de 2 anys de presó i, ni la fiscalia ni l’agent dels Mossos lleument ferit, no van demanar l’execució del càstig.

El cas d’Adrián Sas és, ara per ara, el més preocupant. La sala d’apel·lacions del TSJC no va modificar la seva condemna a 3 anys i mig de presó, per una acció en el primer aniversari de l'1-O. El seu advocat, David Aranda, d’Alerta Solidària, va presentar recurs de cassació al Tribunal Suprem contra la condemna, i per ara l'execució està aturada. Amb tot, queden molts joves anònims que van ser detinguts i que estan pendents de ser jutjats per participar en les protestes de plaça Urquinaona, contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes catalans, l'octubre de 2019.