El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat disposat aquest dimarts a estudiar una reforma del delicte de malversació, encara que no ha especificat com es duria a terme. Sánchez s'ha referit a la possibilitat de modificar aquest delicte durant una recepció al Congrés dels Diputats amb motiu del dia de la Constitució, on també ha deixat clar que l'Executiu no acceptarà rebaixar les penes per corrupció perquè no hi pot haver "cap retrocés" en la lluita per combatre-la. El president del govern espanyol ha recordat que aquest divendres acaba el termini per presentar esmenes a la reforma del Codi Penal per la sedició i ha demanat esperar fins aquest dia per saber si finalment ERC aporta alguna esmena per demanar que es modifiqui també la malversació. En aquest sentit, Sánchez ha apuntat que, per la seva part, els socialistes proposaran esmenes a la reforma de la sedició, però ha evitat oferir detalls sobre quines qüestions afectaran.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ja va fer pública aquesta voluntat del govern espanyol per negociar una reforma del delicte de malversació. El ministre va assegurar que l'Executiu "estudiarà amb profunditat" la possible proposta que arribi per part d'ERC, deixant la porta oberta a incloure la reforma d’aquest delicte a les esmenes sobre la proposició de llei per a derogar la sedició i canviar-la per desordres públics agreujats. Tot i això, Bolaños va evitar mullar-se i es va limitar a dir que "veurem què suggereixen els grups". En una entrevista a la Cadena SER, Bolaños es va reafirmar, assegurant que encara no tenia "prou informació" sobre una possible esmena d'ERC per modificar la malversació. El ministre va reiterar que el govern espanyol vol "construir convivència a Catalunya i Espanya" i que per això estarà pendent de "quines propostes es fan" al Congrés dels Diputats el pròxim divendres.

El govern Aragonès, concentrat en la reforma del delicte de malversació

Per la seva part, el president del Govern, Pere Aragonès, va confirmar que el nou objectiu del govern català és reformar el delicte de malversació. En una entrevista a RAC1, Aragonès va apuntar que és moment de "negociar i seguir batallant, les coses no cauen del cel i hem lluitat molt per la sedició, ara toca lluitar per la utilització perversa de la malversació". Amb aquestes declaracions, el president de la Generalitat va assegurar que, després d'aconseguir una reforma de la sedició, la prioritat de l'Executiu català és modificar el delicte de malversació, pel qual estan imputats alguns dirigents independentistes. "Hem eliminat la sedició i ara cal reformar la malversació, allò que no era delicte el 9-N i ells consideren que sí que ho era l'1-O, ha de deixar de ser delicte"