La portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, ha avalat aquest dilluns la vinculació entre els pressupostos i la derogació del delicte de sedició que s’intuïa en unes declaracions que va fer aquest cap de setmana Gabriel Rufián. Tot i que el líder d’Esquerra Republicana a la cambra baixa va rectificar assegurant que “ERC encara cada negociació de forma aïllada”, avui Gamarra ha afirmat que “és un secret a veus” que l’aprovació dels comptes anava de bracet de la negociació per suprimir la sedició del Codi Penal a canvi d’introduir els desordres públics agreujats “encara que Pedro Sánchez ho hagi negat sempre”. La portaveu popular ha recordat, a més, que els pressupostos i la derogació de la sedició es van votar en el mateix Ple —un 'superdijous' que es va allargar fins ben avançada la nit— perquè “era dia de cobrament” per al president espanyol.

En aquest mateix sentit, Gamarra ha afirmat que el cap de l’executiu espanyol és capaç “d’arribar fins a tot el que li demanin els seus socis” de govern. És per això que s’ha mostrat convençuda que Pedro Sánchez acabarà negociant amb Esquerra Republicana una modificació del delicte de malversació. “Passarà el que els independentistes vulguin; Otegi Rufián i Junqueras volen aconseguir qualsevol cosa de l’Estat, i sempre a través de Sánchez”, ha asseverat, a més d’afirmar que el president socialista “té una capacitat immensa per a humiliar els espanyols”. Després de mencionar algunes de les concessions que, a parer seu, hauria fet el cap de l’executiu cap a ERC, Gamarra ha insistit que “els espanyols han de saber que Alberto Núñez Feijóo seria un president amb límits”.

Dit això, i preguntada per una de les grans polèmiques que impera en la política espanyola des de fa setmanes, la portaveu del PP al Congrés també ha opinat que Pedro Sánchez hauria de “demanar disculpes” als ciutadans espanyols per la llei del ‘només Sí és Sí’. Ha reiterat que “la llei que havia de protegir” ara està beneficiant alguns agressors sexuals, que veuen com les seves penes es rebaixen. Per això ha dit que “l’obligació d’un governant és rectificar quan toca” i això passa per “cessar Irene Montero”, ministra d’Igualtat.

Les declaracions de Gabriel Rufián sobre els pressupostos i la sedició

Gamarra s’ha referit a unes declaracions que va fer Gabriel Rufián en una entrevista a RNE en la qual afirmava que Esquerra Republicana s’ha vist obligada a fer ús de "palanques externes" per tal que el PSOE avanci en determinats compromisos. Va afegir que li agradaria que no fos així i poder negociar una única cosa alhora amb el govern espanyol, però va lamentar que no és possible perquè els socialistes els "maregen i fins i tot menteixen". Per aquest motiu va defensar la necessitat de collar la formació de Pedro Sánchez en determinats moments. "Hem d'utilitzar tot el que és a la nostra mà perquè el PSOE faci", va insistir.