La portaveu de Sumar, Marta Lois, ha afirmat aquest dissabte que després de l'acord programàtic amb el PSOE, totes dues formacions treballen a definir quin tipus de ministeris tindrà el futur govern espanyol, és a dir, l'organigrama. I encara que ha assegurat que no s'ha abordat repartiment de carteres ni s'ha parlat de persones, sí que assenyala que les preferències del seu grup van dirigides a àrees com l'Habitatge, Igualtat, Indústria i Treball. Per tant, l'espai de Podemos estaria demanant un canvi en el ministeri de Consum per al d'Indústria. Tot i això, l'exalcaldessa de Barcelona Ada Colau va assegurar que li havien ofert formar part del nou executiu, tot i que la mateixa Colau sosté que ho havia rebutjat. 

També ha manifestat, amb relació a la fredor amb la qual Podem ha rebut aquest pacte o advertiments des del PNB o ERC, que veu comprensible que existeixin "opinions escèptiques". Tot i això, no dubta que hi haurà els suports suficients per a la investidura i proclamar que aquest text no és "paper mullat" ni una "llista de desitjos", sinó compromisos clars que conjuminen amb l'experiència de diàleg amb aliats parlamentaris i compliment de les iniciatives del pacte de 2019.

Lois ha insistit davant la crítica dels morats de falta d'informació detallada de l'acord amb el PSOE, que tots els partits que formen part de la coalició han estat informats del contingut del document, atès que es va informar en la direcció política del grup parlamentari dels passos que s'anaven donant.
 "Podemos era coneixedora de l'avanç de les negociacions i de quins eren els punts importants i els blocs temàtics del nostre acord de govern. La comunicació és efectiva, regular", ha insistit. 

La petició de Podem d'estar al govern espanyol

Qüestionada sobre si comprèn que Podem reclami la seva presència en l'executiu espanyol, la portaveu de Sumar ha respost que la metodologia d'aquest procés marcava com a prioritari aconseguir un consens amb el PSOE sobre les polítiques que es desplegaran en la legislatura i que encara no s'ha produït el debat sobre les persones que formaran part de l'executiu espanyol.  Això sí, Lois ha apuntat que s'està ara treballant en l'aspecte de l'organigrama, és a dir, en les àrees estratègiques que tindrà aquest possible govern i de quin tipus de ministeris hi haurà. 

La portaveu parlamentària de Sumar ha defensat que l'acord de coalició suposa una "segona ona" per a avançar en drets i que, malgrat les suspicàcies sobre aquest, n'hi ha prou amb tirar la vista enrere aquests quatre anys per a veure l'alt grau de compliment del programa de l'anterior legislatura.

Diàleg amb els partits

Sobre les crítiques del PNB que demanava no imposar agendes pròpies, ha desgranat que l'"estil de Díaz, és la negociació i que hi haurà diàleg amb tots els partits, per la qual cosa hi haurà diàleg amb "lleialtat institucional" atès que entén que existeixi "una certa preocupació" amb les matèries que abasten competències autonòmiques.

El mateix ocorrerà amb la qüestió de la reducció de la jornada laboral sense compra salarial, però deixant clar que s'avançarà en aquesta matèria i que hi haurà avaluació sobre els seus resultats amb els agents socials. També ha replicat a ERC que el pacte amb els socialistes que tenen una "carta de serveis" que mostren el compliment dels acords i que en cap cas es pot titllar de "paper mullat" aquest programa de govern.