El rellotge corre, i, a un mes que es compleixi el termini màxim per a la investidura de Pedro Sánchez, ERC considera que l’acord és lluny o molt lluny. Ara com ara, el balanç de la negociació amb els socialistes bascula entre el rebuig total dels republicans a l’exposició de motius de la llei d’amnistia que proposa el PSOE i els nuls avenços en matèries del dia a dia de la governabilitat, com el traspàs de Rodalies, segons han explicat a El Nacional.cat fonts dels republicans.

En les últimes hores, Esquerra ha multiplicat els missatges que la negociació amb el PSOE no avança i ha fet arribar el seu malestar als socialistes. L'encarregat ha estat el president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, que s'ha reunit aquest dijous a Barcelona amb el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, segons ha informat l'ACN. Jové ha traslladat després el contingut de la reunió al president, Pere Aragonès. Prèviament, el president del partit, Oriol Junqueras, després de reunir-se a Belfast (Irlanda del Nord) amb el dirigent històric del Sinn Féin Gerry Adams, havia estat contundent. Per a Junqueras, “és impossible que hi hagi acord si el govern espanyol no fa res per arribar-hi”. També la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en una entrevista a la SER, ha manifestat: “No s'està avançant com caldria si volen complir els tempos”.

Les tres carpetes de la negociació

De les “tres carpetes” en què ERC ha distribuït les matèries de negociació amb el PSOE, amnistia per a tots els encausats pel procés, conflicte polític Catalunya-Espanya i qüestions com el finançament i el traspàs de Rodalies, la primera, cabdal per a l’entesa amb els independentistes, tant d’ERC com Junts -que tenen la clau de la investidura-, topa ara com ara amb una contundent negativa dels republicans a acceptar-la. ERC troba inacceptable l’exposició de motius de la llei d’amnistia, en la qual el PSOE pretén que hi consti el caràcter “delictiu” del referèndum de l’1 d’Octubre per tal de no qüestionar la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar a presó els líders independentistes. Aquesta és una “línia vermella” que ERC no traspassarà, asseguren les fonts.

Tampoc no s’han registrat avenços significatius en la segona carpeta, la de la gestió del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat, reconegut a la taula de diàleg entre els governs espanyol i català. Ara, en el nou context polític després de les eleccions del 23-J, es tractaria d'"aterrar" la qüestió amb un nou ens, possiblement a partir de la reformulació de la comissió de seguiment dels acords de la taula de diàleg que mai no s’ha acabat de posar en marxa. Val a dir que Junts demana, en aquest punt, la creació d’un mecanisme de verificació internacional. Durant l’etapa de la taula de diàleg iniciada amb el govern de Quim Torra i continuada amb el de Pere Aragonès sense que Junts s’hi incorporés, el PSOE va desestimar introduir la figura d’un “relator” independent que aixequés acta dels acords.

A més a més, els socialistes tampoc estan posant les coses fàcils a ERC en la tercera carpeta o pota de les negociacions, centrada en matèries com el finançament i el traspàs de Rodalies. Sobre la primera qüestió, “no s’ha mogut ni una fulla” més enllà dels globus sonda i les insinuacions sobre una condonació del deute de la Generalitat que, en cas de concretar-se (cosa que no ha succeït, remarquen) no es veuria amb mals ulls per part dels republicans. ERC concentra el seu malestar en l'actitud de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a qui atribueixen una posició molt tancada. 

Magra oferta del PSOE en Rodalies

Quant al traspàs de Rodalies, del qual ERC ja va fer bandera a les passades eleccions generals, les perspectives no poden ser més descoratjadores: el PSOE ha proposat traspassar a la Generalitat la titularitat de dos trams pels quals transiten exclusivament trens de Rodalies. El primer és el de Rodalies de Lleida, que ja gestiona Ferrocarrils de la Generalitat. I el segon, el tram de via entre el Papiol i Bellaterra, l’últim de la xarxa ferroviària construït per l’Estat a Catalunya, el 1977, inicialment destinat a transport de mercaderies i que va ser reconvertit per al transport de passatgers.

Malgrat l'optimisme que intenta transmetre el mateix Sánchez, i el fet que els republicans han format part de la majoria parlamentària del PSOE els últims cinc anys, els de Junqueras no volen donar un xec en blanc als socialistes ni tampoc cedir als de Carles Puigdemont tot el protagonisme en una negociació en la qual aquests tenen un paper decisiu. Des d’ERC, es remarca que si el PSOE vol tenir enfilada la investidura de Sánchez per al 6 de novembre amb el seu vot —com s’ha especulat des de l’entorn socialista—, “hauran de córrer”.