El Partit Nacionalista Basc (PNB) no les té totes després de llegir-se per sobre l’acord entre el PSOE i Sumar per reeditar una coalició de govern a La Moncloa. En plenes negociacions per la investidura de Pedro Sánchez, els nacionalistes bascos han expressat “molts dubtes” sobre el detall de l’acord i han assegurat que, entre d’altres, els preocupa que algunes qüestions puguin implicar “una invasió de competències” de l’Estat respecte les Comunitats Autònomes. En aquest sentit, segons adverteixen fonts del PNB, el llenguatge que s’empra al text del pacte “no sembla encaminat a respectar l’autogovern”.

Els vots dels cinc diputats del PNB són indispensables perquè surtin els números a la investidura de Pedro Sánchez, tal com ho són totes les formacions de la majoria plurinacional que ha servit per engegar a caminar la quinzena legislatura espanyola. Els d’Aitor Esteban es fan pregar i, pel que fa a l’estat de les negociacions amb el PSOE, afirmen que “encara no pot parlar d’acord” i animen a les totes les parts implicades a ser “molt curosos” a l’hora de negociar. “Encara hi ha molta feina a fer”, resumeixen els bascos després de tenir a les mans el contingut de l’acord PSOE-Sumar anunciat i explicat aquest dimarts al matí.

“La presentació de l’acord deixa molts dubtes i preguntes en l’aire”, afirmen fonts parlamentàries dels jeltzales, que admeten tenir preocupació per alguns aspectes. Al marge de la sospita sobre la invasió competencial en sanitat, educació, beques o habitatge, el PNB també han avisat que els “mal anomenats” impostos a la banca i a les energètiques “han de respectar” el concert econòmic basc i “s’han de concertar” amb les institucions d’Euskadi i Navarra” si el PSOE i Sumar volen comptar amb el vot positiu del PNB.

El PSOE i Sumar posen la primera pedra

PSOE i Sumar han acordat reeditar un govern de coalició espanyol després de posar-se d’acord en una de les mesures que la vicepresidenta Yolanda Díaz reivindicava com a més fonamental: reduir la jornada laboral sense reducció salarial. Les dues formacions també han pactat una reforma del finançament autonòmic, augmentar el parc d’habitatge públic fins al 20%, assolir la "plena ocupació", reforçar el sistema públic de salut, revisar els objectius per evitar el canvi climàtic i universalitzar l'educació dels 0 als 3 anys. PSOE i Sumar han pactat, concretament, que la jornada laboral es redueixi fins a les 37,5 hores setmanals.

A primera hora, hi havia alguns desajustos en els comunicats que cadascuna de les dues formacions ha enviat. El més important: Sumar hi incloïa una reforma del finançament territorial que el PSOE no mencionava en cap moment. I els socialistes tampoc no incloïen en el seu text que s'havia arribat a l'acord de derogar la llei mordassa, un compromís ja assolit amb Podemos en la darrera legislatura. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguezsí que ha confirmat més tard aquesta reforma del finançament autonòmic a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres.