El PSOE i Sumar s’han compromès en el seu acord per reeditar un govern espanyol de coalició “corregir l’infrafinançament de determinades Comunitats Autònomes”. En un document que no fa cap menció a Catalunya, admet la mala situació que pateix el País Valencià en aquesta qüestió. Concretament, situa aquest territori dins del sac de les “comunitats autònomes infrafinançades”. “Impulsarem un nou model de finançament autonòmic que garanteixi els recursos necessaris perquè la ciutadania gaudeixi de serveis públics de qualitat, basat en els principis d'equitat, solidaritat, autonomia financera, corresponsabilitat fiscal, suficiència financera i lleialtat institucional per garantir la igualtat d'accés de la ciutadania als serveis públics”, assenyala el text.

 

És més, l’acord apunta que “mentre aquesta reforma no es produeixi, als Pressupostos Generals de l'Estat es garantirà a la Generalitat Valenciana i a la resta de Comunitats Autònomes infrafinançades la prestació dels serveis públics al mateix nivell que la resta de l'Estat”. En una compareixença conjunta de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz aquest dimarts al museu Reina Sofía de Madrid, el president del govern espanyol ha destacat la importància de potenciar la "convivència" entre els diversos "pobles d'Espanya". I ha assenyalat que un nou model de finançament autonòmic estaria encaminat a satisfer aquest bon veïnatge entre les múltiples administracions de l'Estat. De fet, ha repetit un dels seus lemes més utilitzats en el conflicte que va mantenir amb la Junta d'Andalusia presidida pel popular Juanma Moreno al voltant de la gestió de l'aigua, i ha insistit en preservar la "lleialtat institucional". 

El president socialista ha apel·lat a conceptes com "l'equitat i la solidaritat" quan ha fet referència a aquest nou model de finançament. "Són aspectes que sempre han definit les esquerres", ha dit, després d'haver signat del bracet de Yolanda Díaz un pacte de govern que es compromet a reformar la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local. "Establirem un marc competencial i financer que garanteixi el principi de suficiència financera per assegurar la prestació de serveis públics de qualitat pels municipis", indica el document. En línia amb els discursos pronunciats per Sánchez i Díaz, l'acord promet "reforçar i estendre la cogovernança des del diàleg, la lleialtat institucional i la col·laboració territorial".

 

Minuts abans, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, havia situat la reforma del model de finançament autonòmic com un dels "pilars" del pacte entre PSOE i Sumar. La també ministra de Política Territorial ha recordat que el finançament autonòmic és “un dels temes que van quedar pendents en la darrera legislatura”, ja que el model està caducat i pendent de revisió des de fa pràcticament una dècada, des del 2014.

Es manté l'impost a la banca

El nou pla de fiscalitat signat per PSOE i Sumar preveu noves mesures també per evitar el frau i l'evasió fiscal, amb una revisió dels impostos sobre els bancs i les grans empreses. "No ens podem permetre perdre aquests ingressos", ha justificat la vicepresidenta espanyola i ministra de Treball. És més, les dues formacions es comprometen a avaluar l'impost de les grans fortunes "per avançar cap a una nova tributació de la riquesa" en el marc del model de finançament que permeti "acabar amb la competència fiscal entre territoris". Es pretén que un nou sistema "asseguri que s'assoleix el 15% efectiu de tributació sobre el resultat comptable de les grans empreses a l'Impost de Societats".

37,5 hores setmanals el 2025

Un dels grans compromisos assolits pel PSOE i Sumar en aquest acord de reedició de la coalició és reduir la jornada laboral fins a les 37,5 hores el 2025 sense que això perjudiqui els sous dels treballadors. Aquesta reducció s'aplicaria de forma progressiva, i en el ja imminent 2024 la jornada es reduiria a les 38,5 hores. L'acord inclou constituir una taula amb els interlocutors socials per anar avaluant els resultats d'aquesta mesura. A més, les formacions de Sánchez i Díaz prometen una regulació de l'acomiadament per adaptar-la a la normativa europea i també l'aprovació de l'Estatut del becari "per posar punt final al reducte de precarietat que queda al nostre país". 

Llei mordassa, una altra vegada

El PSOE repeteix compromís amb la llei mordassa. Ja l'havia adquirit amb Podemos, però no es va poder complir en l'anterior legislatura a causa del bloqueig d'Esquerra Republicana, Bildu i Junts per Catalunya, que van considerar insuficient la reforma pactada entre PSOE i Podemos. Pedro Sánchez ha arribat aquest dimarts a titllar la llei impulsada pel PP de Mariano Rajoy de "reaccionària" i ha lamentat que a vegades "es triga anys a construir allò que es destrueix en molts anys", en referència a aquesta llei repressora. 

Acords verds: reducció de vols i de CO2

Una de les principals mesures d'aquest acord és tirar endavant una de les decisions ja preses en alguns estats europeus, com és el cas de França: reduir els vols en avió dins del territori estatal quan hi hagi una alternativa ferroviària que duri menys de dues hores i mitja, com seria el cas del pont aeri Barcelona-Madrid, que té alternativa amb l'alta velocitat. Les formacions de Sánchez i Díaz han pactat també tirar endavant una "revolució verda" que es tradueixi en una reforma del mercat elèctric. Es comprometen també a climatitzar els centres escolars i les residències de gent gran. 

Menys llistes d'espera a la sanitat i dentista gratuït

En un compromís per millorar la sanitat espanyola, PSOE i Sumar prometen retallar les llistes d'espera al sistema públic. Acorden també ampliar la cartera de serveis per a la gratuïtat de l'atenció bucodental i ajudes per a la compra d'ulleres.

Creació de l'Estat palestí

En línia amb les manifestacions de Sumar i del mateix president del govern espanyol, PSOE i Sumar s'han compromès a treballar per aconseguir la pau a l'Orient Mitjà, entre Israel i Palestina; i asseguren apostar pel reconeixement de l'estat palestí. Fan menció, de fet, a la resolució del Congrés dels Diputats del 18 de novembre del 2014.