Els consellers a l'exili han engegat una campanya unitària de micromecenatge per recaptar fons per garantir la seva defensa i també la del president Carles Puigdemont, tot després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena emetés l'ordre de detenció per a tots els polítics exiliats, la qual cosa va forçar la detenció del president Puigdemont a Alemanya.

Els membres del Govern a l'exterior han activat ja el web Defensa Exili, en el qual es permet fer una transferència per facilitar que es puguin defensar de la complexa situació judicial que travessen. La iniciativa arriba just l'endemà que la consellera Clara Ponsatí, refugiada a Escòcia, posés en marxa una campanya de crowdfunding que ha reunit més de 200.000 lliures en menys de 24 hores.

Segons han exposat des del Govern legítim, els polítics exiliats volen recaptar diners per poder garantir les seves defenses, i ho faran de forma "legal, segura i transparent". Cal tenir en compte que la iniciativa pretén garantir una protecció legal als consellers que fins ara no havien demanat accedir als diners recaptats per l'ANC i Òmnium Cultural (la Caixa de Solidaritat), com sí que han fet polítics que han hagut d'afrontar fiances.

Al mateix web, s'exposa que "la repressió exercida per l'Estat" ha motivat la posada en marxa de la iniciativa, que es proposa —segons han comunicat— de cobrir "les necessitats puntuals de defensa jurídica, seguretat i suport logístic" per al president i els consellers a l'exili.

Justícia a l'exili

La iniciativa arrenca en un moment especialment delicat per a la majoria dels consellers a l'exili. Després de l'ordre de detenció emesa pel jutge del Tribunal Suprem, els consellers Serret, Comín, Puig i Ponsatí han hagut de presentar-se davant de les autoritats belgues i escoceses i per la seva part el president Puigdemont es troba en una presó alemanya quan va ser detingut després de travessar la frontera danesa.