Avui fa una setmana que la consellera Clara Ponsatí va posar en marxa la campanya de crowdfunding per fer front a la despesa de la seva defensa. Set dies després, la recaptació arriba a les 230.000 lliures i no para de créixer. Ja des d'un inici la quantitat recaptada va superar totes les previsions. S'havien sol·licitat 40.000 lliures inicials pero la xifra es va superar amb escreix al cap de tan sols quatre hores, quan es van assolir les 100.000 lliures.

Minut que passa, minut que els diners recaptats augmenten i és per això que, ja el primer dia, es va decidir ampliar la recaptació "amb l'objectiu de cobrir qualsevol despesa eventual" en el que pot ser "una llarga batalla legal". En un missatge a la pàgina de crowdfunding de Ponsatí s'assegurava que "els fons que sobrin s'utilitzaran per ajudar a d'altres, que es troben en la mateixa situació". 

L'endemà mateix de la posada en marxa de la campanya de Ponsatí, els consellers a l'exili van fer el mateix, van engegar una iniciativa unitària de micromecenatge per recaptar fons per garantir la seva defensa i també la del president Carles Puigdemont. Els membres del Govern a l'exterior van activar el web Defensa Exili, on es poden fer transfarències per facilitar que es puguin defensar de la complexa situació judicial que travessen. Les aportacions poden anar dels 25€ als 2.500€ o més. 

Ponsatí agraeix les aportacions 

La consellera va agrair les aportacions en un vídeo que el seu advocat ha penjat a Twitter.

La posada en marxa d'aquesta campanya l'anunciava l'advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, en una piulada a Twitter.

A la pàgina de crowdfunding, Ponsatí explica que "necessita ajuda urgent per recaptar fons" per pagar la seva defensa en un "judici polític i un intent sistemàtic de criminalitzar el desig d'independència de més de 2 milions de votants a Catalunya". Afegeix, a més, que el delicte que se li imputa està penat amb 30 anys de presó".

La campanya es va inciar hores abans que Ponsatí es lliurés a la justícia escocesa.

Actualment la consellera es troba a Escòcia en llibertat però sense passaport a l'espera que la justícia resolgui l'ordre d'extradició dictada pel jutge Llarena. La vista està fixada pel 12 d'abril.

El suport d'Escòcia

Ponsatí ha rebut el suport del govern escocès, que ha escrit una carta a l'ambaixador espanyol a Londres per mostrar-li el seu "rebuig" a la tramitació de l'euroordre contra "els membres de l'antic govern català". En seu parlamentària, i en resposta a una pregunta sobre la consellera, el ministre de justícia d'Escòcia ha lamentat que el govern espanyol "hagi fracassat en el diàleg amb els polítics catalans".

Els suports de Ponsatí no acaben aquí, la comunitat universitària de Saint Andrews, on s'ha reincorporat recentment, també s'ha bolcat en la defensa de la professora.