Des del govern de Pedro Sánchez fins a Vox, passant pel PP i Ciutadans, s’han posat d’acord per una vegada: tots ells censuren la carta del president de Mèxic Andrés Manuel López Obrador a Felip VI demanant-li que es disculpi per la conquesta fa 500 anys. Només Podemos s’ha desmarcat d’aquesta ofensiva contra el mandatari nord-americà i li ha donat la raó.

La portaveu adjunta d’Unidos Podemos al Congrés, Ione Belarra, ha sortit en defensa del president mexicà. “López Obrador és el digne president de Mèxic. Té molta raó en exigir-li al Rei que demani perdó pels abusos a la Conquesta”, ha escrit al seu compte de Twitter, i s’ha compromès que “si governa Podemos hi haurà un procés de recuperació de la memòria democràtica i colonial que restauri les víctimes”.

Aquesta posició dista molt de la del govern espanyol de Pedro Sánchez, que aquest dilluns al vespre va emetre un comunicat lamentant que es fes pública la carta de López Obrador i expressant el “rebuig total” al seu contingut. “L’arribada, ara fa cinc-cents anys, dels espanyols a les actuals terres mexicanes no pot jutjar-se a la llum de les consideracions contemporànies”, asseguraven des de Moncloa.

El PP ha anat encara més enllà. El seu portaveu al Congrés, Rafael Hernando, ha defensat que els espanyols van anar a Mèxic per "civilitzar aquesta terra". En aquest sentit, li ha recordat al president mexicà que “els espanyols vam anar allà i vam acabar amb el poder de tribus que assassinaven amb crueltat els seus veïns”.

Per la seva part, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ho ha considerat una “ofensa intolerable al poble espanyol”, i l’ha acusat de “falsejar la història i buscar l’enfrontament”

Finalment, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha arribat a dir que López Obrador està “contagiat de socialisme indigenista”, i li ha dit que “en demanar reparacions a Espanya en realitat està insultant Mèxic”.