Nova crisi diplomàtica per Espanya. El govern espanyol ha retret a Mèxic que aquest dilluns s'hagi fet pública la carta que el president mexicàAndrés Manuel López Obrador, ha enviat al rei Felip VI demanant-li que es disculpi per la conquesta. En un comunicat de rèplica, l'Executiu espanyol rebutja "amb tota fermesa" el contingut de la carta.

La missiva, enviada el passat 1 de març, demanava que el rei espanyol i el papa Francesc es disculpin pels abusos comesos pels espanyols durant la conquesta de Mèxic i avui, 24 dies després, encara no havia rebut resposta. Arribats a aquest punt, el president mexicà ha decidit revelar el contingut de la carta en un acte de commemoració del 500 anys de la Batalla de Centla, en la qual els indígenes maies van ser derrotats per les tropes d'Hernán Cortés.

En conèixer-se l'existencia de la carta, però, el govern espanyol ha reaccionat a cap de pocs minuts, tot i que s'ha mostrat molt crític al respecte. "L'arribada, fa cinc-cents anys, dels espanyols a les actuals terres mexicanes no pot jutjar-se a la llum de consideracions contemporànies", critiquen, després de "lamentar profundament" que s'hagi publicat.

Més endavant, en una línia més diplomàtica, el comunicat parla de "pobles germans" amb un "enorme cabal d'afecte" i justifica que sempre han sabut "llegir el passat compartit sense ira i amb una perspectiva constructiva". Acaben la resposta de tres paràgrafs insistint en la seva disposició per "treballar conjuntament" i "continuar construint el marc apropiat per intensificar les relacions d'amistat i cooperació" en el futur.