Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez prendran possessió del càrrec de diputats en la sessió constitutiva del Congrés d'aquest dimarts. En aquesta sessió es consensuarà la nova Mesa del Congrés que serà l'encarregada de decidir si suspèn els presos polítics i, segons apunta El País, sí que ho farà. 

El rotatiu assegura que la suspensió dels diputats presos no serà automàtica si no que mediarà un informe dels lletrats de les Corts que portarà previsiblement a suspendre'ls de drets, sou i funcions. 

Si tot segueix el curs establert, aquesta tarda ja es realitzaria la primera reunió de la Mesa del Congrés presidida per la socialista Meritxell Batet. Fonts consultades pel citat mitjà, confirmen que la suspensió dels dirigents independentistes seria un dels primers temes que es tractaria en aquesta trobada.

Tot apunta a que la Mesa optarà per la suspensió tot i que fonts de la Mesa sortint i de la que es formarà avui mostren malestar amb la decisió del Suprem i la titllen d'escapista. Les fonts consultades pel rotatiu coincideixen en ressaltar l'actitud del Suprem de traspassar aquesta decisió al Congrés.

Per la seva banda, aquest dilluns Albert Rivera ja anunciava que només constituir-se la nova Mesa de la cambra baixa, Ciutadans demanarà la suspensió de funcions. "Seria una vergonya que comencés la legislatura amb gent que ha intentat trencar el país", criticava el líder de la formació des dels passadissos del parlament espanyol.

En aquest sentit, Albert Rivera va avançar que ja tenen l'escrit a punt, demanant la suspensió automàtica prevista per la llei d'enjudiciament criminal, i que la registraran tan bon punt hi hagi nova Mesa del Congrés. El Tribunal Suprem no té previst suspendre'ls, sinó que espera que l'òrgan de la cambra baixa prengui posició.