Contundent. Al president Artur Mas no li ha agradat gens l'actitud de determinats sectors polítics que en les últimes setmanes han intentat vincular l'independentisme amb el president rus, Vladímir Putin. "Els intents d'aquestes darreres setmanes d'associar part del sobiranisme català a la figura i al règim de Putin ofenen la intel·ligència i prostitueixen la veritat", ha expressat Mas en un article publicat aquest dissabte al diari Ara. El president ha defensat que "si alguna cosa ha definit el moviment sobiranista en el seu conjunt és l'aposta convençuda per la no-violència", cosa que és totalment diferent de l'actuació del president rus. Una actuació "basada en la violència i el menyspreu a la llibertat dels altres".

Mas ha proposat algunes comparacions per entendre millor el motiu pel qual no s'ha de vincular l'independentisme amb el Kremlin: "Compareu les imatges esgarrifoses de la guerra de Putin amb les imatges pulcrament pacífiques de les grans manifestacions sobiranistes; compareu el recurs a la guerra per aconseguir els objectius amb el recurs a les urnes; compareu la cara d'odi del règim rus amb les cares de dignitat dels presos polítics o dels exiliats independentistes". "No hi ha comparació", conclou. Així doncs, ha assenyalat que establir qualsevol mena de vincle entre ambdues parts "representa una ignomínia flagrant".

"Más de lo mismo"

"Pretendre ara, aprofitant un Putin desfermat, presentar qualsevol contacte amb la Rússia d’aquests darrers anys com un flirteig amb dictadors violents, representa una ignomínia flagrant", ha apuntat. És més, presentar aquestes qüestions "des de la caverna mediàtica o política de l'estat espanyol és, senzillament, más de lo mismo". "Dissortadament, hi estem més que acostumats", ha reconegut. Això sí, Mas ha lamentat que "alimentar des de dins mateix del projecte sobiranista la teoria de l'aproximació a Putin i al seu règim és sinònim d'una ceguesa partidista sense límits ni escrúpols". Cal recordar que, en un principi, Gabriel Rufián va donar per bones les informacions sobre els suposats vincles i va titllar els moviments del president Carles Puigdemont i el seu entorn de "senyoritos" jugant a ser James Bond. Tanmateix, el diputat republicà va acabar demanant disculpes per aquestes declaracions.

Tornant a l'article, Mas conclou que "els que lluiten per la llibertat saben que massa sovint han de pagar un preu per assolir el seu objectiu". "Alguns cops aquest preu consisteix a patir la violència descarnada; altres cops a patir la mentida interessada", finalitza. Abans d'explicar tot això, el president i exlíder tant de CDC com del PDeCAT ha aprofitat per fer la seva anàlisi particular del conflicte entre Rússia i Ucraïna. Just començar, destaca: "Putin actua com el que és, un tirà".