La dreta espanyolista no abandona la seva croada. Ciutadans i el Partit Popular han comparegut avui amb l'objectiu de criticar els suposats contactes entre els entorns del president Carles Puigdemont amb nacionals russos. I també han aprofitat per referir-se a la situació de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el seu imminent judici pel cas dels contractes fraccionats quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Totes dues formacions han carregat amb duresa contra les dues figures de l'independentisme, en un atac per desprestigiar el moviment.

En aquest sentit, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha assegurat que l'entorn de Puigdemont, a través de les figures de Josep Lluís Alay i Gonzalo Boye, així com el mateix expresident, van reunir-se "amb membres de la intel·ligència russa", en una mostra clara del relat que clama la dreta espanyolista. "Creiem inacceptable que un govern democràtic com la Generalitat busqui relacions amb un govern estranger que, a més, és un règim autoritari com el de Vladímir Putin per enderrocar el nostre sistema". A més, ha clamat que aquests vincles són "potencialment delictius", i ha reclamat més explicacions per aclarir els fets. És per això, precisament, que els taronges volen impulsar comissions d'investigació al Parlament i al Congrés dels Diputats.

 

En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat la diputada dels populars Lorena Roldán. "És una tremenda irresponsabilitat i immoralitat", ha dit, sobre els suposats contactes. Fins i tot ha anat més enllà, afirmant que "Carles Puigdemont i Quim Torra van posar la Generalitat en mans de Putin". I, com ha fet Martín Blanco, la diputada del PP també ha aprofitat per reclamar més explicacions sobre els fets. "El Parlament Europeu investigarà a fons l'entramat rus que pretenia desestabilitzar Europa, i ni la Generalitat ni el Parlament poden quedar-se de braços plegats", ha dit. "Tenim dret a saber la veritat".

Dimissió de Laura Borràs

Tots dos partits també s'han referit al cas de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el seu imminent judici pel cas dels contractes fraccionats quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Ciutadans i el Partit Popular no han diferit gaire, en aquest sentit. El portaveu dels taronges ha criticat que l'independentisme "sempre busqui justificar" els casos judicials amb la persecució per part de l'Estat espanyol. "Borràs pretén dir que no ha fet res i que no vol plegar, però l'article 25.4 del reglament del Parlament no deixa lloc per a dubtes". Precisament, aquest punt afirma que "en els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata". És per això que Martín Blanco ha opinat que Borràs ho tindrà "molt difícil per continuar sent presidenta", segons marca el reglament.

En canvi, la diputada popular ha anat més enllà, exigint la dimissió de Laura Borràs un cop comenci el seu judici pel cas dels contractes fraccionats. "Borràs hauria de deixar el càrrec de presidenta. És incomprensible que s'entesti a quedar-se en el càrrec", ha avisat. Així, ha recordat que el PP ja va demanar la seva dimissió la setmana passada, i que, davant de la negativa de Borràs a plegar, ara demanaran que s'apliqui l'article 25.4 de la cambra catalana.