Gabriel Rufián recula després de l'incendi creat. Aquest dimarts, en roda de premsa, el portaveu d'ERC al Congrés va donar per bons i criticar els suposats contactes de l'entorn de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, a través de Josep Lluis Alay, amb Rússia. "Són senyorets que passejaven per Europa reunint-se amb la gent equivocada perquè així durant una estona es creien James Bond", va arribar a dir. Avui, després de l'enrenou creat amb Junts, el portaveu d'ERC al Congrés els Diputats s'ha disculpat per les formes del seu missatge, però ha reiterat el fons de la qüestió: cal desmarcar-se de qualsevol intent de vinculació entre el moviment independentista i la Rússia de Putin. Durant les últimes hores, diversos dirigents de Junts, com Jordi Puigneró o Jordi Sànchez, han demanat a ERC que desautoritzi el seu portaveu al Congrés.

Avui ha arribat finalment la reacció de Rufián. En declaracions a TV3 i Catalunya Ràdio, el cap de files dels republicans a Madrid ha admès que ahir es va expressar "amb contundència" i ha insistit en diverses ocasions a demanar disculpes "per si aquesta contundència va molestar segons qui". No obstant això, Rufián ha argumentat que "la situació requereix aquesta contundència" perquè "ens estem jugant la credibilitat del moviment independentista". En aquest sentit, ha defensat que la política internacional de l'independentisme "ha de ser sempre amb democràcies occidentals" i que "de cap manera ens hem de vincular amb el Kremlin, i menys ara". Així ha justificat la seva "vehemència" en roda de premsa.

 

Dit això, i davant la guerra oberta amb Junts per Catalunya per aquesta qüestió, Gabriel Rufián hi ha volgut treure ferro: "La diversitat entre socis de govern és el present i el futur de la política. Les discrepàncies són normals i les hem de viure amb absoluta normalitat". I ha tornat al punt d'origen. "De cap manera hem de permetre que vinculin un moviment democràtic i pacífic amb un sàtrapa com Putin. Si això passa, hem d'actuar contundentment, que tothom entengui que les imatges de civils morts, inclòs nens i nenes, és molt dur". Preguntat sobre si va actuar com un vers lliure, s'ha limitat a dir que ell és "representant d'un projecte col·lectiu".

Segons fonts consultades per ElNacional.cat, el contingut de les declaracions --desmarcar-se de qualsevol vincle amb Rússia-- estava parlat i pactat amb la direcció del partit, malgrat que les paraules les va posar el mateix portaveu d'ERC al Congrés.

Resposta d'Alay

Josep Lluís Alay, director de l'oficina del president Carles Puigdemont, és qui diversos mitjans, com El Periódico o El Confidencial, atribueixen els vincles amb Rússia. En una entrevista a eldiario.es, l'assenyalat ha aprofitat per respondre les declaracions del líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián: "Només puc dir que amb aquestes declaracions el senyor Rufián dona per verídics certs articles i el sumari Volhov. Em sembla sorprenent que ho faci un independentista". En declaracions a RAC1, Alay ha titllat d'"injustes" les paraules de Rufián i l'ha acusat de "fer més verídica la fantasia creada per la Guàrdia Civil, el CNI i alguns jutges sobre contactes amb Rússia".