La secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha entrat a la dinàmica de retrets entre els republicans i Junts per Catalunya, desencadenada per la reunió entre la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños, que ha generat un nou pols de tensió entre els socis de Govern. Després de la trobada, el vicepresident Jordi Puigneró ha estat contundent amb els republicans, a qui ha exigit menys reunions amb el govern espanyol i menys suport al PSOE al Congrés. Aquesta declaració no ha agradat gens a ERC, i l'encarregada de donar la resposta ha estat Rovira: "Vicepresident, menys declaracions i més dades".

No ha estat cap membre de Govern dels republicans l'encarregat de contestar Puigneró per no llençar més llenya al foc, sinó la secretària general exiliada a Suïssa, a través d'una piulada a Twitter: "Portem el recompte de les votacions a Madrid. Junts ha votat el 60% de les iniciatives a favor del Gobierno. Esquerra, el 70%. Les que hi ha de diferència, diria que Junts no les ha votat perquè li han semblat massa progressistes...", ha escrit al seu perfil en resposta al vicepresident.

La piulada de Rovira ha arribat en el tercer dia de divisió al Govern per la trobada entre Vilagrà i Bolaños. Puigneró, màxim responsable de Junts al Govern, ha advertit els socis que amb el govern de l'Estat el que calen són "menys reunions i més fer perdre votacions al PSOE al Congrés". Els retrets del vicepresident s'afegeixen a les protestes que ha expressat Junts des que es va saber que s'havia convocat la reunió, sobre la qual van assegurar que no havien estat informats; però també van continuar després de conèixer el resultat de la trobada. Aquest matí ha protagonitzat una contundent reacció contra la trobada el president a l'exili, Carles Puigdemont. També la presidenta del partit, Laura Borràs, va denunciar que amb el moviment d'ERC es desobeïen les resolucions aprovades al Parlament congelant les relacions amb l'Estat mentre no s'aclarís el CatalanGate.

La consellera de la Presidència i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, van acordar aquest dimecres "treballar noves garanties" per reprendre la negociació. Aquest és un dels acords que va sortir de la reunió que tots dos van mantenir a la Moncloa, que va durar unes dues hores. A banda, també van acordar que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president espanyol, Pedro Sánchez, es reuneixin "abans de vacances", tot i que no es va concretar cap data. En roda de premsa després de la trobada Vilagrà va assegurar que "s'ha iniciat el procés per obrir l'agenda de la desjudicialització" i va afegir que confia que "els resultats es vegin en breu" i es pugui restablir les relacions.