Lluny d'amainar, la divisió al Govern per la trobada que ahir van mantenir a Madrid la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños segueix creixent. El vicepresident, Jordi Puigneró, màxim responsable de Junts al Govern ha advertit avui els socis d'ERC que amb el govern de l'Estat el que calen són "menys reunions i més fer perdre votacions al PSOE al Congrés". "Malauradament aquest és l'únic diàleg que entén Pedro Sánchez", ha reblat.

 

Els retrets del vicepresident s'afegeixen a les protestes que ha expressat Junts des que es va saber que s'havia convocat la reunió, sobre la qual van assegurar que no havien estat informats; però també van continuar després de conèixer el resultat de la trobada. Ahir al vespre va protagonitzar una contundent reacció contra la trobada el president a l'exili, Carles Puigdemont, que va reblar amb un "prou". També la presidenta del partit, Laura Borràs, va denunciar que amb el moviment d'ERC es desobeïen les resolucions aprovades al Parlament congelant les relacions amb l'Estat mentre no s'aclarís el CatalanGate.

Vilagrà va anunciar després de la reunió amb Bolaños que havia reclamat al govern de Pedro Sánchez garanties per refer la confiança necessària per recuperar el diàleg i que havien acordat convocar una nova trobada dels presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez abans de l'estiu.

Fer perdre votacions al PSOE

En declaracions aquest matí a les portes del Parlament, Puigneró ha recordat que fa tot just un mes, el Govern de Catalunya en un acte solemne al Palau de la Generalitat va acordar que les relacions amb l'Estat quedaven congelades pel CatalanGate. "Des d'aleshores no hi ha hagut ni explicacions ni dimissions per part de l'Estat", ha recordat, a més de retreure que s'ha vetat una comissió d'investigació al Congrés, mentre que el Consell d'Europa i el Parlament Europeu sí s'han pronunciat.

Ha advertit que el govern espanyol no ha reaccionat davant un cas gravíssim d'espionatge massiu contra líders polítics a Catalunya i que, per tant, "les relacions amb l'Estat continuen congelades" mentre el govern no doni les explicacions pertinent i les dimissions que comportin. "Aquesta és l'única resposta que esperem", ha reblat el vicepresident que ha insistit que el govern espanyol "només reacciona quan perd votacions al Congrés", per la qual cosa ha advertit que els diputats catalans a Madrid han de fer que el PSOE "noti" que aquestes relacions estan congelades.

Pel que fa la reunió dels presidents Aragonès i Sánchez, ha assegurat que no n'estaven informats i que tenia intenció de demanar "les pertinents explicacions" al president de la Generalitat.