La Cambra de Representants del Marroc contraataca a la Unió Europea i afirma que Ceuta és una "ciutat marroquina ocupada". La resposta arriba després de la moció aprovada aquest dijous a l'Eurocambra, en la qual es reprovava l'actitud del regne alauita per "posar en risc la vida de milers de menors" pel fet que l'estat espanyol acollís el líder del Front Polisario, Brahim Ghali. L'assemblea marroquina ha considerat que aquesta moció del Parlament Europeu conté "falsedats" i hi veu "segones intencions".

El comunicat emès per la cambra baixa del Marroc diu que "es tracta d'una maniobra per desviar l'atenció d'una crisi política entre el Marroc i Espanya" i que la reprovació és "un intent inútil d'europeïtzar una crisi bilateral la gènesi de la qual és coneguda i les responsabilitats de la qual estan ben definides". Sobre l'origen de la crisi, l'Assemblea marroquina manifesta que "està lligat a l'actitud i actuació d'Espanya sobre la qüestió del Sàhara", que expressa que és una "causa sagrada de la nació del Marroc".

La moció del Parlament Europeu

L'Eurocambra va aprovar aquest dijous per 397 vots a favor, 85 en contra i 196 abstencions una moció de reprovació que condemna l'ús per part del Marroc "dels controls fronterers, la migració i els menors no acompanyats com a pressió política" contra l'estat espanyol. 

El text també lamenta la crisi diplomàtica que hi ha entre ambdós països i entén que aquest fet "soscava l'estratègia multidimensional i les relacions de veïnatge privilegiades entre el Marroc i els estats membres de la Unió Europea".

Precisament, en el debat del Parlament Europeu sobre aquesta moció van intervenir els eurodiputats catalans Clara Ponsatí (Junts) i Jordi Solé (ERC). Ambdós van criticar el paper de la policia espanyola en la crisi a la frontera de Ceuta. Ponsatí va acusar la policia espanyola d'"utilitzar la violència contra els migrants i tirar-los al mar" i va advertir que es van produir "devolucions en calent" quan la legislació espanyola no ho permet. Justament aquest dijous el Relator Especial de l'ONU per a les migracions, Felipe González Morales, alertava i retreia a l'estat espanyol aquestes devolucions en calent.

ponsatí Estrasburg

Imatge: Clara Ponsatí intervé al Parlament Europeu. 

Per la seva part, el republicà Jordi Solé va sostenir que "no hi ha cap disputa territorial —en referència al Sàhara Occidental— que justifiqui jugar amb famílies, amb menors, amb les seves aspiracions a una vida millor i posar en risc la seva integritat física". Solé també va afirmar que "la resposta de les autoritats espanyoles, amb presumptes expulsions col·lectives il·legals i denúncies d'abusos policials, posa en relleu les greus mancances de la gestió europea de la immigració".

Sobre la qüestió que preocupa el Marroc, el Sàhara Occidental, l'Eurocambra recalca la seva posició "consolidada": a parer seu, Ceuta és una frontera "exterior de la UE" i "només un procés liderat per les Nacions Unides pot aconseguir una solució duradora, pacífica i mútuament acceptada al problema a la regió".

Per la seva banda, la Cambra de Representants del Marroc també respon que l'ONU "no ha comentat el tema" i ha volgut fer èmfasi en el fet que el Servei Europeu d'Acció Exterior i la Comissió Europea han acollit "amb satisfacció les decisions migratòries" del país nord-africà.

En aquest context de crisi diplomàtica, cal sumar que el Marroc també s'atribueix haver situat la ministra d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, a prop de ser destituïda.

 

Imatge principal: Frontera de Ceuta entre l'estat espanyol i el Marroc. EFE.