Prop de 400 entitats han exigit al govern espanyol que "assumeixi la seva responsabilitat com a potència administradora del Sàhara Occidental" i intervingui en el conflicte provocat per la crisi a Guerguerat, on la setmana passada l'exèrcit marroquí va entrar en una zona desmilitaritzada controlada pel Front Polisario per dissoldre una protesta.

En un manifest fet públic aquest dilluns, les entitats han reclamat l'Executiu que "realitzi els esforços necessaris perquè s'engegui, de forma definitiva, el que es preveu en els acords de pau vigents" entre el Marroc i el Sàhara. Al document adjuntat es pot consultar les entitats que l'han firmat.

 

A més, també han demanat "l'immediat nomenament d'un representant del secretari general de Nacions Unides que garanteixi la realització immediata d'un referèndum d'autodeterminació tutelat per les Nacions Unides".

Les entitats també s'han dirigit a les administracions públiques i al Govern de la Generalitat per demanar-los "un clar posicionament a favor del dret d'autodeterminació del poble sahrauí i de condemna a l'ocupació marroquina del Sàhara Occidental".

El moviment solidari amb el Sàhara a Catalunya ha convocat una concentració aquest dimecres a la tarda davant del consolat marroquí a Barcelona, amb el lema "no a la guerra, sí al referèndum".

El tuit de Iglesias

Qui ja s'ha pronunciat és el vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, recordant la resolució adoptada pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides el 13 de gener de 1995 en què es reconeixia el dret del Sàhara Occidental a celebrar un referèndum d'autodeterminació.