Representants de la majoria de grups del Parlament Europeu han reprovat amb contundència aquest dijous l'actuació del Marroc en el seu pols amb Espanya per l'acollida del líder del Front Polisario, Brahim Gali, i el no reconeixement de l'ocupació del Sàhara Occidental.

Els quatre grups principals de l'Eurocambra: populars, socialdemòcrates, verds i liberals, van acordar ahir una resolució que condemna "l'ús dels controls fronterers, la migració i els menors no acompanyats" com a "pressió política" contra un país europeu, referint-se a Espanya.

Concretament, el text deplora "la participació de nens, menors no acompanyats i famílies" a l'entrada en massa des del Marroc a Ceuta, posant "les seves vides i seguretat en risc" i alhora lamenta la crisi política i diplomàtica entre el país nord-africà i Espanya.

Els espanyols, units contra el Marroc

La pressió del regne alauita ha fet que els partits espanyols s'hagin posat d'acord en condemnar-la, tot i que amb certes diferències. L'exministre i eurodiputat del PP Juan Ignacio Zoido ha mostrat el seu "rebuig absolut" a utilitzar la migració de menors per pressionar un Estat membre i ha defensat que la frontera de Ceuta és europea. Tot i que l'exministre popular ha dit que el cas del líder del Front Polisario s'hauria d'haver gestionat per part de la Moncloa "tenint en compte totes les circumstàncies, fins i tot les que han al·legat les autoritats marroquines", també ha assegurat que cap desavinença no "justifica una resposta fora de les vies diplomàtiques establertes", ni provocar una crisi migratòria.

"Aquesta resolució té termes constructius. L'interès de la UE és superar una situació anòmala", ha dit l'eurodiputat socialista Ignacio Sánchez Amor, que ha subratllat que la UE vol "tornar com abans a la magnífica relació amb Marruecos". "A els nens no se'ls llança al mar per fer política", ha dit durant el debat l'eurodiputat de Cs Jordi Cañas.

També dos grups tan oposats com Vox i Unidas Podemos han carregat contra Rabat. Si bé el diputat ultra Jorge Buxadé ha reclamat el tancament total de fronteres, l'europarlamentari de Podemos Miguel Urbán ha criticat que la gestió de les fronteres s'externalitzi a règims autoritaris com el marroquí.

 

Imatge principal: un nen marroquí després travessar la frontera de Ceuta / Foto: Efe