El Marroc s'atribueix haver posat la ministra d'Afers Exteriors espanyola, Arancha González Laya, a un pas de ser destituïda, però no pas perquè ho vulgui sinó a causa de la seva mala gestió de la crisi diplomàtica entre els dos països. 

Segons informa el diari L'opinion de Rabat, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha acabat encarregant el dossier sobre el Marroc a la seva vicepresidenta Carmen Calvo, "per la gestió que considera irracional i arriscada, tant de l’afer Ghali [l'acollida del líder del Polisario a Espanya] com de la crisi de Sebta [Ceuta en àrab], de la cap de diplomàcia, Arancha González Laya". "Incapaç de donar respostes convincents sobre l'acollida a Brahim Ghali, ha rebut crítiques virulentes dels membres del Senat que l'acusen de ridiculitzar el seu país a causa del seu amateurisme. "Deixa de ridiculitzar-te", li ha dit la senadora del Partit Popular María Valentina Martínez, que la va titllar de "González Lios", que significa desordre, en referència al seu fracàs en la resolució de la crisi que està tenint", assenyala.

L'opinion

"S'incrementa la pressió sobre Sánchez per resoldre la crisi amb Rabat" titula L'opinion

Segons el rotatiu, ben connectat amb el govern marroquí, l'actitud que ha tingut la ministra espanyola "li pot costar el seu lloc al govern", en una pròxima remodelació de l'executiu del PSOE i Podemos. "El gest s'interpreta entre els experts espanyols com un intent de sacrificar-la de cara a tornar a guanyar la confiança del Marroc, cosa que encara no han aconseguit oficialment amb la sortida de Brahim Ghali cap a Algèria sense judici", afegeix.

L'opinion considera que Sánchez està sotmès a una pressió creixent per resoldre la crisi diplomàtica amb Rabat, i especula amb una possible visita del president espanyol al Marroc per reconduir les relacions. 

Recorda que la crisi diplomàtica està portant revessos a Espanya, com el fet que ha estat exclosa de les maniobres militars del Marroc i els Estats Units, i que "està suspesa la cooperació judicial".

Coincidint amb aquesta situació l'exministre de Defensa José Bono, del PSOE, ha criticat les males relacions del govern Sánchez amb el Marroc en una entrevista a La Sexta, i ho ha titllat d'"idiota". Segons Bono, "diverses desenes d'atemptats mortals s'han evitat a Espanya gràcies als serveis secrets marroquins". "És clar que hi ha problemes, però s'han de resoldre des de la bona fe i l'entesa. Tenir mala relació amb el Marroc és propi d'idiotes, a Espanya", ha argumentat.

A la fotografia principal, la ministra Arancha González Laya (a la dreta) amb la vicepresidenta Yolanda Díaz