El Relator Especial de l'ONU per a les migracions, Felipe González Morales, considera "molt preocupants" les devolucions en calent d'Espanya a Ceuta i Melilla i del seu "greu impacte per als drets humans". En un informe que presentarà el pròxim 23 de juny al Consell dels Drets Humans de l'ONU, González Morales qüestiona les "barreres que imposa Espanya per accedir a la pràctica a l'asil per la creació de zones d'excepció" en aquests territoris.

El relator de l'ONU també alerta d'una "discriminació" als migrants de l'Àfrica subsahariana, referint-se a les informacions que asseguren que no se'ls deixa marxar del Marroc "per la seva aparença". "A la pràctica no tenen accés a Espanya", diu l'informe. González Morales conclou així que aquestes devolucions "manifesten un prejudici arrelat contra els migrants, que es tradueix en un tracte discriminatori" i exigeix als governs que posin fi a aquesta pràctica i respectin els drets de migrants i refugiats. 

 

 

Condemna de l'Eurocambra al Marroc

Per altra banda, avui dijous, l'Eurocambra ha rebutjat amb contundència l'actuació del Marroc en el seu pols amb Espanya per l'acollida del líder del Front Polisario, Brahim Gali, que va acabar desencadenant aquesta crisi migratòria. La majoria de partits ha votat a favor d'una resolució que condemna "l'ús dels controls fronterers, la migració i els menors no acompanyats" com a "pressió política" contra un país europeu, referint-se a Espanya.

La pressió del Marroc ha fet que els partits espanyols, s'hagin posat d'acord en condemnar-la, tot i que amb certes diferències. Per exemple, l'exministre i eurodiputat del PP Juan Ignacio Zoido ha mostrat el seu "rebuig absolut" a utilitzar la migració de menors per pressionar un Estat membre, però ha retret al govern espanyol la gestió del cas del líder del Front Polisario. 

Vox i Unidas Podemos també han criticat Rabat, però des de perspectives oposades. Mentre el diputat ultra Jorge Buxadé ha reclamat el tancament total de fronteres, l'europarlamentari de Podemos Miguel Urbán ha criticat que la gestió de les fronteres s'externalitzi a règims autoritaris com el marroquí.

Imatge principal, menors arribats a Ceuta el passat mes de maig / Europa Press.