Mentre la majoria de grups espanyols del Parlament Europeu s'han dedicat al ple d'aquest dijous a criticar l'ús de nens i migrants per part del Marroc com a arma de pressió política, els eurodiputats independentistes han denunciat el paper de la policia espanyola en la crisi de Ceuta.

L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha acusat la policia espanyola d'utilitzar la violència contra els migrants i tirar-los al mar. Ponsatí també ha denunciat que les autoritats espanyoles van fer nombroses devolucions en calent tot i estar prohibit per la legislació espanyola.

"L'acord entre Espanya i el Marroc és similar al de la Unió Europea amb Turquia. El Marroc s'ocupa d'evitar que arribin els migrants, deixant el control de les fronteres a aquests règims que els permet utilitzar això sense respectar els drets humans, només pendents de la seva agenda política", ha carregat. "És humiliant per a la UE", ha sentenciat.

El conflicte del Sàhara

Per la seva banda, l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé ha afirmat que "no hi ha cap conflicte de sobirania, cap disputa territorial que justifiqui jugar amb famílies, amb menors, amb les seves aspiracions a una vida millor i posar en risc la seva integritat física".

Solé ha acusat les autoritats marroquines de convertir "temeràriament un conflicte bilateral diplomàtic en un conflicte humanitari entre la UE i el Marroc". "Al seu torn, la resposta de les autoritats espanyoles, amb presumptes expulsions col·lectives il·legals i denúncies d'abusos policials, posa en relleu les greus mancances de la gestió europea de la immigració", ha criticat.

L'eurodiputat republicà també ha esmentat el cas del Sàhara Occidental, advertint que aquesta mena de conflictes "sempre acaben generant inestabilitat i tensions, i per tant és urgent treballar per trobar una solució en els termes de Nacions Unides i aplicant el dret a l'autodeterminació". "La UE hauria de ser més proactiva en la resolució d'aquest", ha instat.

La subcontractació de les fronteres

També s'ha pronunciat en aquesta línia l'eurodiputat de Podemos Miguel Urbán, que ha acusat l'Eurocambra de no tenir interès pels drets violats per part del Marroc contra periodistes i activistes empresonats i contra els sahrauís. "Només importa que el Marroc sigui un bon policia de fronteres. Per això callen davant de les violacions del Marroc o de les devolucions en calent d'Espanya", ha apuntat.

Urbán ha acusat el govern espanyol, del qual el seu partit forma part, d'haver "comprat el discurs migratori de l'extrema dreta". "La crisi migratòria no acabarà reprenent la cooperació migratòria amb el Marroc, sinó que ho farà canviant la política migratòria de la UE, no seguint subcontractant aquesta política a règims com el del Marroc", ha conclòs.