La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha assegurat sense embuts que l'independentisme "mai ha estat una amenaça" per l'estabilitat d'Espanya i per la Constitució. Així ho ha afirmat, sense fre, i ha subratllat que l'autodeterminació "no és possible ni en la Constitució, ni en l'àmbit de la Unió Europea".

Robles ha negat que l'independentisme ni ara ni mai hagi estat una amenaça contra l'estabilitat de l'Estat Espanyol. La ministra de Defensa, que sota el seu comandament té l'exèrcit espanyol i la Guàrdia Civil, ha recalcat que l'independentisme català no li resulta un mal de cap a Espanya perquè "no representen a la majoria de Catalunya" i que a més, els independentistes, "saben perfectament que la Constitució no recull el dret a l'autodeterminació". Així ho ha explicat en una entrevista pel rotatiu espanyol LaRazón.

El PSOE amb la monarquia

La ministra de Defensa del Partit Socialista Obrer Espanyol ha tancat files amb la monarquia. Margarita Robles ha afirmat que se sent "molt tranquil·la" amb l'actual rei Felip VI i ha assegurat que "ningú és responsable del que fa la seva família", així justificant la corrupció del rei emèrit Joan Carles en un afer familiar.

De fet, no ha titubejat en cap moment per defensar la monarquia. Robles ha argumentat que Felip VI i la institució de la monarquia "donen seguretat, solidesa i projecció europea a Espanya". I ha sentenciat rotunda: "Jo em sento molt tranquil·la amb el nostre Rei". També ha negat que la corrupció del rei emèrit taqui la imatge del regnat del seu fill, Felip VI: "Rotundament, no".

El PP i el rei

 L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy va rebre aplaudiments cada cinc minuts al llarg de l'entrevista que li va fer Pablo Motos al programa El Hormiguero, dijous a la nit. De fet, a través de les xarxes, es qüestiona si l'entrevista va ser realitzada en un fals directe, sense públic i amb una claca enregistrada i enllaunada prèviament. Però això va fer que Rajoy se sentís pletòric: pontificava, es deixava anar amb el seu particular humor i deia el que volia sabent que Motos no li replicaria.

Un dels punts en què més es va estendre va ser en la forta defensa de la figura del rei emèrit Joan Carles I. Per les declaracions sobre el borbó, Rajoy va rebre tres tandes d'aplaudiments sonats. "L'ha condemnat cap tribunal? El rei va portar la democràcia a Espanya en un moment realment complex i va promoure la Constitució. Hem viscut els millors 40 anys de la nostra història i és una persona que està a la història", declarava.

Però l'expresident va més enllà i treu pit del que ell faria si estigués a La Moncloa: "Vaig parlar amb ell perquè li vaig trucar. De fet, va ser cap de l'estat durant bona part del meu mandat. Li vaig dir que si jo fos president del govern, no acceptaria això d'Abu Dhabi. No hi ha cap país del món que obligui el seu cap d'estat a marxar del seu país. No està acusat de res, hem de respectar les lleis i procediments. Floreixen jutges per tot arreu, no és un comportament democràtic ni liberal. Em va dir que vindria aviat, però des d'aleshores ha passat més d'un any".

 

Imatge principal: Margarita Robles posant davant del quadre del rei Felip VI. - Europa Press