Amb motiu del Dia de les Forces Armades, l'executiu espanyol i els reis han celebrat un acte a Madrid marcat per la pandèmia i la recent crisi migratòria, amb una desfilada militar que només ha durat mitja hora i discursos plens de retrets contra el Marroc. La ministra de Defensa, Margarita Robles, no ha dubtat en agrair la intervenció de l'Exèrcit a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, assenyalant la seva labor "essencial" en "vetllar per la integritat territorial d'Espanya".

Ceuta i Melilla "són Espanya sense matisos"

En ser preguntada sobre la crisi amb el Marroc, la ministra Robles s'ha mostrat dura i ha tractar el país amb superioritat: "Nosaltres exigim al Marroc i a qualsevol país respecte perquè aquestes són les claus de la convivència en les societats civilitzades i modernes". Malgrat aquest comentari, la ministra no s'ha desmarcat del llenguatge militarista cada vegada més normalitzat per l'Estat, afirmant que "les Forces Armades han demostrat aquests dies que són on han de ser".

 

desfilada militars dia forces armades madrid 2021 efe

Desfilada amb motiu del Dia de les Forces Armades / Efe

Encara més contradictòria ha estat la següent afirmació: "Quan es fan servir menors com un instrument per burlar les fronteres territorials d'Espanya no es pot acceptar des del punt de vista del dret internacional i del dret humanitari". En realitat, l'Estat espanyol ha estat assenyalat i condemnat pel dret internacional precisament pels milers de 'devolucions en calent' que s'han fet servir en massa en la darrera crisi, fins i tot contra els infants que han travessat la frontera, i als quals els espera un futur incert gràcies a la gestió de l'Executiu espanyol. Obviant totalment aquesta realitat, la ministra de Defensa ha destacat que ha estat "reconfortant" veure que les Forces Armades i les Forces de Seguretat "s'han bolcat amb els menors i amb aquells que ho passaven malament".

En un gir més nacionalista, Robles ha recordat que els militars a Ceuta i Melilla "són Espanya sense matisos".

"Que torni el rei Joan Carles!"

Felip VI i Letícia han arribat a la plaça de Neptuno just abans del migdia, on els esperaven diversos representants del govern estatal i de la capital, entre ells la ministra Robles, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, l'alcalde, José Luis Martínez-Almeida, i el ministre de l'Interior Fernando Grande-Marlaska. Malgrat que la desfilada militar no ha estat obert al públic per evitar aglomeracions, centenars de persones han esperat darrere les barreres col·locades al passeig del Prado, des d'on han corejat càntics a favor del rei, d'Ayuso i fins i tot s'ha sentit algun "que torni el rei Joan Carles!".

 

felip letizia reis dia de les forces armades 2021 efe

Els reis participen en l'acte del Dia de les Forces Armades a Madrid / Efe

Durant el seu discurs, el monarca també ha donat la seva pròpia versió de la realitat, seguint en la mateixa línia que Robles, declarant-se "molt orgullós de la profunda identificació" del poble espanyol amb les seves Forces Armades, "a les quals tots devem una part molt important de la nostra seguretat i benestar".

Foto principal: els reis a la desfilada militar a Madrid amb motiu del Dia de les Forces Armades / Efe