La Fiscalia prorroga sis mesos més la investigació relativa al rei emèrit Joan Carles I. La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ha signat aquest dijous un decret pel qual es prorroguen durant aquest període les diligències d'investigació de la Fiscalia del Tribunal Suprem relatives al rei emèrit Joan Carles I.

Segons ha pogut confirmar Europa Press de fonts fiscals, aquestes perquisicions es prorrogaran fins al juny del 2022, si bé no cal esgotar el termini complet. La pròrroga entrava dins del que s'esperava ja que els fiscals esperen una comissió que ha d'arribar des de Suïssa. La setmana passada, fonts pròximes a aquestes indagacions afirmaven que l'equip de fiscals que investiguen les finances del rei emèrit Joan Carles I, liderat pel tinent fiscal del Tribunal Suprem (TS) Juan Ignacio Campos i pel fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció, Alejandro Luzón, esperarien fins a tenir sobre la taula els documents sol·licitats a Suïssa abans de tancar la investigació.

Per això, ja llavors no descartaven elevar decret a la fiscal general sol·licitant aquesta pròrroga, ja que al desembre n'expirava el termini. Les fonts han explicat que la fórmula per a aquest tràmit era mitjançant decret motivat i que havia de ser acceptat per Delgado. 

Ara, amb la pròrroga sobre la taula, els fiscals no tenen gaire més a aportar al que ja s'ha indagat, tret que aquestes dades arribin des de Suïssa. Malgrat tot, la pròrroga allunya unes setmanes la possibilitat que es tanquin les diligències de la investigació, per la qual cosa no s'espera que tingui lloc abans de les festes de Nadal.

Les fonts fiscals consultades per Europa Press ja assenyalaven la setmana passada que si bé la intenció del Ministeri Fiscal és tancar les diligències de la investigació com més aviat milllor, de vegades no és possible, i davant d'un cas de l'envergadura com el de l'emèrit, prefereixen actuar amb prudència, ser garantistes, i esperar aquesta comissió relativa a uns aclariments sobre els anys 2015 i 2016.

Així, tot i que fa una setmana fonts del cas assenyalaven que l'objectiu era tancar "ben aviat" la investigació, i que esperaven fer-ho abans que calgués demanar una nova pròrroga, els temps de les comissions rogatòries són lents. En aquest sentit, fa uns dies es va saber que el decret que posarà fi a les indagacions estarà signat tant per Luzón com per Campos, i les fonts consultades adverteixen que no esperen grans sorpreses de la comissió rogatòria.