El candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha assegurat aquest dissabte que no troba arguments que justifiquin estar en contra del pressupost de la Generalitat “que no siguin els derivats d’una posició de partit”. En una atenció als mitjans al barri de Gràcia de Barcelona, Maragall ha afirmat que encara ha d’escoltar “un sol argument objectiu de discrepància” per part de Junts als comptes. “Ens sorprèn i ens estranyen els anuncis de determinades forces com Junts que manifesten sense embuts que hi estan en contra”, ha subratllat. El també president del grup d’ERC a Barcelona ha dit que les posicions de partit són “legítimes” però ha lamentat que són contràries a “l’interès general” de Barcelona i Catalunya.

Maragall ha recordat que els comptes aportaran “41.000 milions d'euros pel conjunt del país, un creixement de més de 3.000 milions d'euros i una concreció a Barcelona i al país amb inversions i nova despesa, reforçament d’educatiu i de salut”. El republicà ha afirmat que ERC tractarà de convèncer aquestes formacions i “arrossegar-les” perquè predomini el “sentit comú” i “l’interès per la ciutadania de Barcelona”. “Defensarem que el pressupost tingui la millor aplicació, el vetllarem i garantirem”, ha conclòs.

L’alcaldable dels republicans ha fet aquestes declaracions al cor del barri de Gràcia on ha recordat que els pressupostos permetran impulsar la futura línia ferroviària de Ferrocarrils de la Generalitat que unirà Gràcia amb plaça d’Espanya. També ha recordat que aportaran més de 500 milions d'euros per Barcelona, consorcis compartits, educació i serveis socials.

Els arguments de Junts

Precisament aquest divendres, l'exconseller d'Economia Jaume Giró va afirmar que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anat modificant els seus principis per pactar els pressupostos amb el PSC. "Ha demostrat una elasticitat ideològica sorprenent i l'única raó és preservar la presidència de la Generalitat. ERC ha signat uns pressupostos que van en contra del seu ADN", va afegir en una entrevista a RTVE. De fet, Giró va considerar que el líder del PSC, Salvador Illa, ha estat el "primer sorprès". L'exconseller creu que el Govern ha acceptat propostes del PSC relacionades amb macroprojectes que no hagués acceptat "mai" si ho hagués proposat Junts.

Giró va afirmar que és una "bona notícia" que hi hagi pressupostos però just després va voler deixar clar que els que s'han pactat entre ERC, PSC i comuns no són uns bons comptes. Una de les principals crítiques de l'exconseller va ser que per "raons ideològiques" no contemplen mesures perquè la inflació "no empobreixi la classe mitjana". En aquest sentit, va recordar que Junts havia proposat una deflactació de l'IRPF perquè, segons va dir, no hi hagi una "sobreimposició" de la inflació per als ciutadans.