"Barcelona necessita un alcalde que no dubti, que no es refugiï en cap ambigüitat, que obri les escoles l’1 d’octubre". Amb aquest foc contra l'alcaldessa Ada Colau ha obert la campanya de les eleccions municipals el republicà Ernest Maragall. L'alcaldable d'ERC, que ha celebrat el tret de sortida de la campanya a la platja del Bogatell, s'ha presentat com l'únic alcalde independentista possible de la ciutat, apel·lant així a l'anomenat vot útil, i ha situat la batalla del 26-M entre dues úniques opcions: o l'ambigüitat i "el sense projecte de Colau" o el "projecte Maragall". "Els únics que podem guanyar Colau som nosaltres", ha insistit. 

El candidat republicà ha sortit en un escenari idíl·lic, davant de mar barceloní i mentre es ponia el sol, acompanyat de la seva número dos, Elisenda Alamany, que també ha carregat durament contra la candidata dels comuns, el seu anterior partit. Alamany ha retret a Colau no haver estat a l'altura del "moment excepcional" i ha criticar que no vulgui "parlar de Catalunya" i que s'aïlli de l'1-O i la repressió. "Volem parlar de Barcelona però també de tot el que és, no es pot parlar de Barcelona sense Catalunya", ha defensat, acusant també Colau de només governar amb "bones intencions" i de ser un projecte unipersonal.

Ernest Maragall Elisenda Alamany ERC inici campanya - Sergi Alcàzar

ERC, que va guanyar les eleccions espanyoles a la capital catalana al PSC per un estret marge, vol revalidar la victòria. Les enquestes, però, no li auguren un camí fàcil. L'última, el CIS publicat aquest dijous, situa Maragall i Colau en un empat tècnic. Els propers quinze dies seran claus per saber qui es fa amb l'alcaldia de la ciutat.

Segona volta, també a Europa

Més enllà de Barcelona, però, els republicans també es proposen guanyar a la majoria de municipis catalans i a Europa. Per això, en l'acte d'obertura, davant unes tres-centes persones, també hi ha intervingut la número dos de la candidatura europea, Diana Riba, que ha demanat sortir a guanyar i ha recordat a "tots aquells que ens volen vençuts" que "no han pogut, no poden i no podran". "Si Junqueras guanya, es posa en dubte la democràcia espanyola, posarem Espanya enfront d'un mirall" perquè es visualitzarà encara més que "hi ha presos polítics", ha afegit.

Hores abans també el número u de la candidatura europea i president del partit, Oriol Junqueras, havia enviat una carta a militants i simpatitzants per demanar una doble victòria, a Barcelona i a Europa, per revalidar el projecte independentista. En la carta, Junqueras defensava que cal guanyar a Barcelona perquè "el país necessita que la capital sigui republicana per continuar el camí cap a la independència" i també a les europees per "tornar a derrotar la repressió amb tota Europa com a testimoni".

ELNACIONAL ERC inici campanya municipals i europees - Sergi Alcàzar

Junqueras, com en l'anterior campanya del 28-A, ha demanat participar en diversos actes i entrevistes des de la presó de Soto del Real. De moment, però, l'àrbitre electoral li ha vetat la participació en tres actes entre aquest divendres i el cap de setmana, tot i que sí que li ha autoritzat realitzar tres entrevistes a mitjans de comunicació diferents.

Victòria municipalista

Finalment, a l'acte d'aquest dijous al vespre també ha intervingut el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que ha volgut recordar que la seva formació és la que més candidatures municipalistes presenta, 807, i ha assegurat que esperen ser també els que aconsegueixin més alcaldies, títol que en aquests moments tenen l'espai postconvergent. Així, el vicepresident i president adjunt del partit ha demanat tornar a tenyir de groc el mapa de Catalunya, com va passar el 28 d'abril, quan ERC va guanyar les eleccions al Congrés amb un resultat històric de 15 diputats. Els republicans presenten, doncs, el 26-M com una autèntica segona volta.