Les manifestacions del Dia Internacional de la Dona Treballadora del 2020 no van tenir lloc en plena pandèmia. Avui tot just fa un any, el primer cas de coronavirus es va detectar a Catalunya i aleshores l'abast de la malaltia encara era poc conegut. Però només tres dies després de les mobilitzacions del 8 de març, l'Organització Mundial de la Salut va declarar la pandèmia mundial de la Covid-19 i finalment el dia 14 el govern espanyol va decretar el primer estat d'alarma.

Que tot això passés en menys de set dies va despertar l'oportunisme de detractors del feminisme com Vox. Tot i que el mateix 8-M el partit d'extrema dreta va celebrar un multitudinari acte a Vistalegre, no van dubtar en assenyalar les marxes feministes com les responsables de la primera onada de la pandèmia i culpabilitzar-ne el partit de Pablo Iglesias. La justícia, però, va desestimar que les autoritats haguessin mantingut les mobilitzacions sabent que hi havia riscos de salut pública. 

Ara, quan falten menys de dues setmanes per un nou 8-M, l'ofensiva de l'ultradreta contra el feminisme continua mentre neix el debat arreu de l'Estat espanyol sobre si és oportú mantenir mobilitzacions en plena pandèmia.

Divisió d'opinions per les manifestacions del 8-M

En aquests moments, les xifres de contagis mantenen una evolució descendent i, per primera vegada des que van començar a escalar els contagis després de Nadal, la majoria d'autonomies ja no tenen una incidència de positius de "risc extrem". Tot i això, des del ministeri de Sanitat es mostren cautelosos i criden a no abaixar la guàrdia. De fet, la ministra Carolina Darias va defensar ahir que "no pertoquen" les manifestacions del 8-M en "coherència" amb la petició de responsabilitat que fan des de Sanitat per mantenir la tendència a la baixa. 

Tot i això, des del mateix ministeri, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha portat la contrària a la ministra i ha defensat que manifestacions d'un màxim de 500 persones que respectin les mesures es poden celebrar. "Les persones que mantinguin la distància i portin la seva mascareta, vagin amb compte i prenguin les mesures de precaució, reduiran molt els riscos. No a zero, però els redueixen", ha assegurat en una roda de premsa aquest dijous, tot puntualitzant que és la seva opinió personal.

Simón també ha negat que sigui comparable a les celebracions de Setmana Santa, que ja fa temps que són cancel·lades a causa de la pandèmia. "No és el mateix estar sota d'un pas de Setmana Santa que en una manifestació de 500 persones", ha puntualitzat. 

Tot i les paraules del doctor Simón, també han sortit veus arreu de l'Estat més pròximes a les declaracions de Darias. Per exemple, la consellera basca de Salut, Gotzone Sagardui, ha advertit avui en una entrevista a la Cadena Ser que "no és temps de trobades massives", si bé ha assenyalat que el dret a manifestar-se es pot exercir amb normalitat amb motiu del Dia de la Dona, el 8 de Març.

Reivindicacions en pandèmia: com serà el 8-M?

Com diu Sargadui, el dret a manifestar-se segueix vigent en l'actual estat d'alarma i són diversos els moviments socials que l'han exercit per reivindicar-se, com els defensors del dret a l'habitatge o les darreres mobilitzacions per la llibertat d'expressió. Tanmateix, que tenint en compte la polèmica pel 8-M del 2020 i les mobilitzacions multitudinàries que el feminisme ha organitzat a l'Estat els darrers anys, no és d'estranyar que enguany també generi controvèrsia.

Tot i això, diverses organitzacions ja es preparen per la diada. A Catalunya, la Intersindical ha convocat la vaga feminista del 8-M i l'espai feminista Ca la Dona ha organitzat una mobilització a les 18:30 h al Passeig de Gràcia de Barcelona. Asseguren que hi haurà totes les mesures de seguretat - com ja van garantir el passat 25-N, Dia contra les Violències Masclistes - i cal inscriure-s'hi per evitar superar l'aforament.

Mentrestant, la Comissió del 8-M de Madrid organitzarà també mobilitzacions al carrer per reivindicar la igualtat entre homes i dones. Aquest divendres concretaran els detalls de les mobilitzacions.

 

Imatge principal: Manifestació del 8-M del 2020 a Barcelona. / Europa Press