La Intersindical ha convocat vaga el proper dia 8 de març en motiu del Dia Internacional de la Dona. Un any més, el sindicat considera que té "arguments més que sobrers per plantejar-nos per tercer any consecutiu i acompanyant el conjunt de mobilitzacions previstes pel moviment feminista organitzat, la convocatòria de vaga general pel 8 de març".

En un comunicat, la Intersindical explica diversos motius pels quals "la taxa de pobresa s’enfila fins el 27,9% en el cas de les dones". Un d'ells és "la sobreexplotació que pateixen les dones en molts sectors però específicament en el sector dels treballs de la llar on un 32% de dones, la majoria d’elles en situació administrativa irregular, treballen sense contracte ni cap mena de dret laboral".

8-M Madrid - Europa Press

Manifestació feminista a Madrid el 8 de març de 2020 / ACN

La bretxa salarial entre homes i dones

En la mateixa línia, el sindicat denuncia la temporalitat i parcialitat dels contractes de treball ocupats majoritàriament per dones i "la bretxa salarial que s’incrementa i es perpetua al llarg de la vida fins assolir un 46% en l’edat de jubilació".

A més, recorda la dificultat que tenen les dones per accedir a llocs de responsabilitat amb salaris més alts així com l’assumpció de les tasques de cura que dificulten o impossibiliten directament la progressió de la carrera professional en igualtat de condicions que els homes.

Per tot això, la Intersindical fa una crida a la vaga al mateix temps que apunta que "la pandèmia ha agreujat encara més les precàries condicions de vida de la classe treballadora i ha impactat de manera més cruenta sobre les dones".

El paper de la independència

"La Intersindical compartim el conjunt de denúncies i reivindicacions que planteja el moviment feminista i constatem que només la independència i la seva concreció en una República catalana independent feminista contribuirà a eradicar revertir totes les opressions que patim les dones, a la feina i a tot arreu", conclouen al text difós aquest dilluns.

La convocatòria de la CGT

El comitè confederal de la CGT de Catalunya també ha convocat una vaga general de 24 hores el dia 8 de març per protestar "contra l'explotació patriarcal que milions de dones pateixen pel simple fet de ser dones". La protesta convoca a homes i dones, tot i que se centrarà en elles "com a forma de lluita contra la invisibilització quotidiana".

"És també una vaga general perquè el patriarcat actualment existeix en un sistema capitalista, al que nodreix i alimenta", ha indicat el sindicat en un comunicat. La vaga feminista es farà en un context complicat pels sectors amb més presència femenina, que la CGT recorda que són també "els més essencials, com l'educació, la sanitat, el comerç i les cures".

"Són sectors amb una precarietat en augment, on la Covid-19 ha estat especialment impactant, deixant palesa la situació d'indefensió de milers de dones", ha dit la CGT.

Imatge principal: Manifestació feminista a Barcelona el 8 de març de 2019 / ACN