"Hem de començar a preparar-nos per una confrontació no violenta amb l'estat des de la desobediència institucional i civil", ha exigit aquest diumenge la presidenta de l'Assemblea Nacional CatalanaElisenda Paluziedavant una plaça de Catalunya plena de manifestants, 10.000 segons l'organització (3.000 segons la Guàrdia Urbana).  L'ANC ha tornat a utilitzar el seu poder de convocatòria per pressionar ERC, Junts i la CUP en les negociacions per formar un Govern independentista, l'única opció per avançar cap a la República Catalana segons l'entitat. “Cal ser capaços de trobar consensos per avançar", ha reivindicat Paluzie.

La presidenta de l'Assemblea ha criticat, però, que els punts compartits entre les formacions independentistes siguin el referèndum acordat amb l'Estat i la llei d'amnistia. "Depenen de la voluntat de l’Estat i sabem que això no passarà", ha dit tot fent una crida a la confrontació. Paluzie també s'ha mostrat crítica amb l'anterior Govern i ha demanat a ERC, JxCat, CUP que vagin més enllà de l'acord i no desaprofitin la "nova oportunitat per liderar cap a la llibertat".

 

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en la manifestació d'aquest diumenge. / Marc Ortín

Un Govern de concentració independentista

Milers de persones han donat suport a la proposta de l’ANC per “no malbaratar” la majoria independentista en vots i escons de les eleccions del 14-F. Poc abans de les 12 h, els concentrats han començat a omplir la plaça de Catalunya i s’han sentit crits de “no volem els comuns”, “unitat” i “ja som el 50%” per exigir un nou Govern independentista ferm.

Manifestación ANC 28 febrero 9   Pau de la Calle

Manifestació de l'ANC per exigir un Govern de concentració independentista. / Pau de la Calle

L’acte s’ha iniciat amb una interpretació de “Blowing in the wind” per Montse Castellà, que ha aixecat les veus de tota la plaça. L’actuació ha donat pas a la lectura del manifest unitari per un “Govern independentista ara! Per la urgència social i nacional”. Diversos representants de les organitzacions civils que l’han signat com l’AMI o l’Associació d’afectats de l’1-O, entre d’altres, han pujat a l'escenari per llegir-lo. Després dels parlaments, l'acte ha acabat amb l'himne dels Segadors.

 

Imatges de la manifestació a plaça Catalunya de l'ANC per exigir un Govern independentista. / Marc Ortín

L'expresidenta de l'ANC, Carme Forcadell, aposta per un Govern més “ampli” amb els comuns

Tot i el poder de convocatòria que conserva l’organització, la manifestació no ha arribat a recuperar l’essència del moment clímax de l’Assemblea amb aquell “president, posi les urnes” de l’aleshores presidenta Carme Forcadell, quan van forçar Artur Mas a convocar la consulta del 9-N, el 2014. El paper de lobby del procés encara el conserva, això sí, i quedarà per veure quin impacte té la mobilització d’aquest diumenge per pressionar ERC, Junts i la CUP en les negociacions. 

La proposta del Govern de concentració independentista de l’ANC, però no acaba de convèncer l’exlíder de l’Assemblea i presa política, Carme Forcadell. En una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies, la presidenta del Parlament ha apostat per un "front ampli" amb republicans, JxCat, comuns i CUP. "La situació és molt complicada socialment, haurem d'afrontar la postpandèmia, amb una greu crisi econòmica. I com més ampli sigui el front, millor", ha reflexionat. Per aquest motiu, Forcadell ha demanat directament als comuns que entrin a l'executiu: "M'agradaria molt que s'ho pensessin, que hi hagués marge i que estiguessin al Govern". 

En l’entrevista, Forcadell ha assegurat també que cal aprofitar la majoria de vots independentistes del 14-F perquè, tot i no confiar en què faci canviar d’opinió l’Estat, creu que servirà per recuperar la il·lusió dins de l’independentisme. Ara bé, sobre el camí cap a la República Catalana, Forcadell s’ha mostrat crítica amb com es van fer les coses el 2017: "Si ho tornem a fer, s'ha d'acabar millor". La presidenta del Parlament  ha subratllat que no s'ha de "repetir el mateix" perquè va acabar "malament". "La presó i l'exili només generen frustració", ha assegurat.

 

Imatge principal: La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, durant la manifestació d'aquest diumenge. / Pau de la Calle