El president José Montilla ha descartat totalment aquest dijous al programa Cafè d'idees de TVE, la possibilitat d'un referèndum sobre la independència de Catalunya, pactat amb el govern d'Espanya. "Creu que des d'Espanya es facilitaria un referèndum per liquidar Espanya?", s'ha preguntat ell mateix. "La resposta és que no", ha respost de forma taxativa. Ha afegit que no creu que hi hagi el quòrum necessari a Espanya per tirar endavant aquesta via. 

Montilla pràcticament ha descartat també l'amnistia per als presos polítics i exiliats, amb l'argument que "la majoria d'experts diuen que no és compatible amb la Constitució". "L'amnistia està pensada per una altra cosa, afecta un bàndol i l’altre", ha indicat.

Precisament el referèndum i l'amnistia eren dues de les qüestions centrals que els partits independentistes volien portar a la hipotètica taula de diàleg, que per ara no ha tirat endavant. I al seu dia va ser un dels plantejaments que va articular la moció de censura contra Mariano Rajoy, que va portar Pedro Sánchez al poder. 

Montilla també ha aprofitat l'entrevista per relativitzar que l'independentisme hagi superat el 51% dels vots en les eleccions del 14-F. "S'ha de fer cas al 50% que demana la independència? La resta són catalans de segona?", ha indicat en la mateixa línia que ha apuntat aquesta setmana Sánchez.

El dirigent socialista s'ha mostrat convençut que Salvador Illa encara pot ser president perquè "les cartes encara no s'han acabat de jugar", i segueixen els contactes. Tot i això la decisió està en mans d'ERC, que haurà de triar socis. "La política no són només números", ha apuntat de forma críptica.

Salvador Illa insisteix que vol presentar-se a la investidura encara que no compti amb els suports necessaris. Ho ha tornat a confirmar aquest dijous durant la primera reunió del grup parlamentari socialista, que ha vingut acompanyada d'una altra notícia: que el PSC presentarà Eva Granados per presidir el Parlament

L'anunci l'ha fet el mateix Illa, que ha fet valdre la figura de la número dos del partit que, des del seu punt de vista, contrasta amb "altres propostes que volen enquistar i enrocar Catalunya en els últims 15 anys", en referència a l'aspiració de Junts i la CUP d'aconseguir el control de la segona institució del país. El PSC aposta per "obrir un temps nou de la mà d'Eva Granados", que garanteixi que el Parlament no sigui "una cambra per a frivolitats" i que impedeixi "trencar l'estat de dret" espanyol.