L'Assemblea ha demanat a ERC, JxCat i la CUP que formin un Govern "de concentració independentista" i les ha instat a "no malbaratar aquest grandíssim resultat". Ho ha dit la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, en una roda de premsa aquest divendres on ha argumentat que només un Executiu independentista "permetrà avançar cap a la independència" i ha avançat que convocaran una manifestació el 28 de febrer per exigir-ho.

 

D'aquesta manera, Paluzie ha deixat clar el posicionament de la principal entitat civil independentista en un moment en què la possibilitat que En Comú Podem acabi formant part del Govern cada vegada sembla més real a causa de la voluntat d'ERC de que hi sigui.

En aquest sentit, Paluzie ha emplaçat els tres partits independentistes amb representació al Parlament a "treballar amb sentit d'Estat". "Som conscients que les estratègies de les tres candidatures són diferents però es coincideix amb l'objectiu i han de poder trobar consensos i fer accions concretes", ha demanat.

manifestacion anc 28 de febrero - anc

Cartell de la manifestació de l'ANC convocada pel 28 de febrer

Ara bé, la presidenta de l'organització també ha admès que són conscients de les diferències entre els tres partits però ha assegurat que han fet un decàleg on han trobat "coincidències" entres les tres candidatures. El vicepresident de l'ANC, David Fernàndez, ha esmentat algunes com avançar cap a la sobirania fiscal de la Generalitat, aprofundir les relacions amb els altres territoris de parla catalana o un pacte nacional per la llengua.

Preguntada sobre les declaracions que ha fet la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, aquest matí en què ha rebutjat que el futur Govern hagi d'exercir la unilateralitat, Paluzie ha recordat que el seu partit no hi ha renunciat tot i que ha reconegut que els tres partits tenen "ritmes diferents" en aquest aspecte.

Manifestació pel 28-F

Per donar força a aquesta petició, l'Assemblea ha anunciat la convocatòria d'una manifestació pel pròxim 28 de febrer a la plaça Catalunya de Barcelona, tot i que no ha avançat els detalls de com serà i quin format tindrà, tenint en compte que encara som a la tercera onada de la pandèmia de la Covid-19.

Paluzie també ha informat que demanaran reunions "bilaterals" amb els tres partits per exposar-los el seu pla i s'ha mostrat esperançada amb aquesta legislatura que comença perquè "el moviment ha demostrat la seva solidesa creixent en nombre de diputats i en percentatge de vots". "Veiem que hi ha marge entre les tres formacions per avançar i anar fent accions que preparin la unilateralitat", ha reflexionat.