Nova cita informativa retransmesa per ElNacionalTV. Després d’un estiu carregat de programes especials com el de la nit electoral del 23 de juliol, la constitució del congrés el 17 d’agost, la conferència de Carles Puigdemont del 5 de setembre, la manifestació de la Diada l’11 de setembre la investidura fallida de Núñez Feijóo, o l’acte central de l’1 d’octubre, aquest diumenge el diari emetrà en directe la manifestació que Societat Civil Catalana ha convocat al centre de Barcelona en contra de l’amnistia que estan negociant PSOE, Sumar, Junts i ERC.

📍 Manifestació del 8 d'octubre a Barcelona: horari i recorregut


📌 Societat Civil Catalana: què és i per què convoca la manifestació del 8 d'octubre a Barcelona
 

Sota el lema “No en el meu nom, ni amnistia ni autodeterminació”, l’entitat presidida per Elda Mata ha convocat una manifestació que sortirà a les 12 del migdia de l’encreuament de Passeig de Gràcia amb Provença i des d’allà baixarà per Passeig de Gràcia fins arribar a l’encreuament amb Gran Via. Després que la capçalera hagi fet aquest recorregut, es preveu que comencin els parlaments protagonitzats per diferents veus contràries a l’amnistia. Malgrat l’alta presència de representants polítics, sobretot de PP, de Vox i de Ciutadans, no es preveu que hi parli cap dirigent de cap partit polític perquè Societat Civil Catalana no vol que cap formació capitalitzi l’esperit de la marxa.

Hi assistiran Feijóo, Abascal... i Ayuso

Malgrat això, els focus se’ls emportaran els màxims mandataris del PP i de Vox ja que tant Alberto Núñez Feijóo com Santiago Abascal han anunciat la seva presència aquest diumenge a Barcelona. Ara bé, si hi ha una política que ha posat un especial èmfasi en la convocatòria d’aquesta manifestació contra la llei d’amnistia és Isabel Díaz Ayuso. La presidenta de la comunitat de Madrid ha confirmat la seva assistència i a més ha reiterat diverses vegades públicament tant la seva oposició a la llei com la crida a participar a la manifestació de Barcelona.

acte PP contra amnistia Isabel Díaz Ayuso EP
acte PP contra amnistia Isabel Díaz Ayuso EP

Ara fa uns dies aquest posicionament el va fer en forma de missatge institucional en què va ser molt dura tant amb el PSOE com amb les formacions independentistes. La rellevància que Isabel Díaz Ayuso dona aquest acte és molt més alta que la del mateix Alberto Núñez Feijóo com ho demostra que els seus pronunciaments públics han estat més nombrosos i contundents. Per si això fos poc, Díaz Ayuso estarà acompanyada per quasi tots els consellers del seu govern. Només un es quedarà a Madrid, el d’Interior i que és responsable de les emergències de la comunitat i el què estarà de guàrdia aquest cap de setmana. La resta, tots estaran a Barcelona.

Manifestants d'arreu de l'estat

La incògnita és saber quanta gent és capaç de mobilitzar l’unionisme a Catalunya per bé que les xifres que es donin al final de la mobilització estaran condicionades, precisament, per quants manifestants hauran vingut d’altres punts de l’Estat i que arribaran a Barcelona en autocars, tren i cotxes particulars. La data de la manifestació, 8 d’octubre, coincidirà amb el sisè aniversari d’una altra -també organitzada per Societat Civil Catalana- i que es considera la més massiva de l’unionisme a Barcelona. Va ser una setmana després de l’1 d’octubre del 2017 i es va convocar contra la possibilitat que Carles Puigdemont declarés la independència i per demanar l’aplicació de l’article 155. A diferència d’aquella, en aquesta ocasió, el PSOE i el PSC s’han desmarcat obertament de la marxa.

Segona manifestació antiamnistia, la primera a Barcelona

Es preveu que la manifestació de Societat Civil Catalana aplegui més assistents que la del dia 24 de setembre a Madrid entre altres coses perquè aquell acte va ser convocat directament pel PP i a 48 hores de la investidura -que va resultar fallida- d’Alberto Núñez Feijóo. En aquella ocasió, unes 40.000 persones van assistir a la concentració en què, a més del líder del PP, hi van parlar els expresidents espanyols José María Aznar i Mariano Rajoy. També hi va parlar Isabel Díaz Ayuso per bé que amb un perfil més baix. Aquell acte, com el d’aquest diumenge, també va ser retransmès en directe per El Nacional. El programa estarà presentat per Jofre Llombart i comptarà abans, durant i després, amb l’anàlisi de Montserrat Nebrera i d’Agustí Colomines.