Les converses sobre la confluència amb JxCat se li compliquen una mica més al president del PDeCAT, David Bonvehí, que ha hagut de convocar una executiva del partit aquest divendres davant del malestar intern per la forma com ha portat la negociació amb la Crida de Jordi Sànchez.

La convocatòria de l'executiva, a les 10h de divendres, quan habitualment se celebrar en dilluns, ha estat reclamada per una part de la direcció del partit i tindrà com a objectiu oferir la "informació sobre la reorganització i transició a JxCat", segons ha pogut saber ElNacional.cat.

Després que dilluns passat Bonvehí va plantejar una darrera proposta a Sànchez en què descartava la confluència dins de JxCat si es fa a partir de la dissolució del PDeCAT, el malestar dins de la formació amb el president del partit no ha fet més que créixer. Els dirigents crítics li retreuen que ha actuat pel seu compte i no ha donat explicacions sobre les negociacions que el consell nacional li va encarregar per buscar un acord dins de l'espai polític que lidera Carles Puigdemont.

"Cal prendre decisions i no poden quedar en mans de quatre persones", argumenten veus crítiques de la direcció consultades per ElNacional.cat, raó per la qual havien demanat que es convoqués aquest divendres la reunió de l'executiva.

Des de l'entorn de Bonvehí es defensa acudir als propers comicis al Parlament amb un acord de coalició sota les sigles de JxCat, com es va fer en les eleccions del 21-D, i deixar la confluència per més endavant. En canvi, des de la Crida, es considera que no es pot eternitzar aquesta situació de coalició i s'adverteix que, en cas que no hi hagi una entesa sobre la confluència, l'alternativa podria ser un trencament.

Consulta als associats

Els crítics del PDeCAT exigiran divendres a Bonvehí que informi sobre l'estat de les converses, que doni explicacions sobre qui ha decidit que JxCat s'ha de mantenir com una coalició quan el mandat del consell nacional del partit era confluir dins d'aquesta marca. Així mateix, reclamaran a la direcció que l'acord que es plantegi se sotmeti a una consulta de tots els associats de la formació.

El consell nacional va encarregar a la direcció del partit avançar en la confluència dins de JxCat el passat mes de desembre i ja ho va fer amb tocs d'atenció a Bonvehí per la forma com conduïa aquest procés. No obstant això, el passat mes de febrer, les converses entre el PDeCAT i la Crida es van tornar a encallar davant les reticències del president demòcrata i les seu nucli dur a acceptar la dissolució del partit.

Amb la crisi del coronavirus es van interrompre les negociacions, però la cúpula demòcrata ha mantingut, segons fonts de la formació, una intensa activitat telemàtica de contactes amb responsables territorials del partit per buscar suports als seus plantejaments.

Per contra, veus de l'executiva no han amagat el malestar pel que descriuen com "apagada informativa" de l'entorn de Bonvehí sobre les converses en relació al procés de confluència. Aquestes fonts critiquen que durant període no s'ha informat a la direcció i tampoc s'ha convocat cap consell nacional, cosa que sí han fet altres formacions com ERC. De fet, el partit va acabar anunciant als consellers que intentarà convocar una trobada d'aquest òrgan el mes de juliol.

Divendres passat, a més, es va afegir a aquest malestar intern el descontentament d'una part del partit davant de les declaracions del número tres de la formació i home de confiança de Bonvehí, Ferran Bel, en què donava per acabat el govern de Quim Torra i reclamava eleccions el més aviat possible, la qual cosa contradiu la línia política del president i dels consellers de JxCat