El consell nacional del PDeCAT ha donat llum verda, amb més del 85,85% dels vots, a la proposta de l'executiva del partit per fer el trànsit cap a JxCat, però abans el president de la formació, David Bonvehí, ha hagut d'escoltar diferents crítiques tant per les formes com s'ha fet arribar la proposta als associats com per la falta de concreció de la mateixa.

El resultat final, no obstant, ha aconseguit un aval a la proposta en un consell nacional més concorregut del que és habitual. Durant el debat s'han escoltat intervencions de pes fent costat al plantejament de l'executiva com la del responsable del grup de JxCat, Albert Batet, persona molt propera al president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha sorprès per la seva contundència. 

Com a resultat d'un llarg torn de paraules que ha retardat mitja hora la cloenda, Bonvehí ha hagut d'escoltar com fins i tot algun dels consellers, li llegia els articles del reglament que obliguen la direcció a presentar les propostes amb temps suficients com perquè siguin prèviament debatuts en les assemblees. Tampoc la falta de concreció sobre el com s'ha de fer aquest trànsit ha satisfet alguns consellers.

L'executiva va fer arribar ahir a mig matí una proposta en què defensa articular el PDeCAT sota les sigles de JxCat com "un sol partit" en el qual "hi hagi una sola estructura i uns òrgans de decisió". No obstant, no concreta de quina manera s'ha de materialitzar aquest procés, ni parla de la dissolució del partit.

Finalment, s'han registrats 182 vots a favor, 28 abstencions i 2 vots en contra. Alguns consellers crítics han optat per abandonar la sala en el moment de la votació.

En la intervenció amb què ha tancat el consell, que s'ha fet oberta als mitjans, Bonvehí ha admès que "hi ha diferents fórmules i matisos" sobre la forma com arribar a la confluència amb JxCat, però s'ha compromès a fer aquest procés "el més ràpid possible" i "sempre comptant amb el consell nacional" i informant en tot moment d'aquest trànsit.

No s'ha parlat de la dissolució del partit però sí en canvi s'ha reivindicat el seu paper. Ha insistit que "JxCat és un projecte que va molt més enllà del Partit Demòcrata, però també que es pot entendre JxCat sense el PDeCAT".

"Estiguem junts"

El president del partit, conscient de les veus crítiques dins del partit on les darreres setmanes fins i tot s'han impulsat propostes per demanar un nou congrés per substituir l'actual direcció, ha reclamat tancar files al voltant d'aquesta procés de transició.

"Us demano que aquestes setmanes estiguem junts, siguem forts, que creiem en el partit, que ens tinguem confiança i us prometo que sortirà bé", ha assegurat.

Des de la primera fila han seguit el consell nacional la direcció de la formació i els consellers del Govern, Meritxell Budó, Miquel Buch i Àngels Chacón. L'expresidenta del partit, Marta Pascal, era a les últimes files.