La llei de Seguretat Ciutadana, anomenada popularment com a llei mordassa, continuarà intacte tal com la va aprovar el govern de Mariano Rajoy. Amb aplaudiments per part dels diputats del PP i de Vox, la comissió d'Interior ha tombat la reforma que estava pendent des de l'inici de legislatura i que, de fet, era un dels acords de la majoria de la investidura. El trencament s'ha certificat pels 19 vots negatius del PP, Vox, Ciutadans, Esquerra, Bildu i Junts per Catalunya. 18 diputats (els dos partits del govern i el PNB) hi han votat a favor i no hi ha hagut cap abstenció. 

Els socis d’investidura, doncs, han escenificat aquest dimarts la seva fractura: el PSOE, Podemos, Esquerra Republicana i Bildu no s’han posat d’acord tot i els intents fins a última hora per arribar a un acord. El dictamen, per tant, no s'haurà de ratificar al ple del Congrés dels Diputats. Els independentistes catalans i bascos demanaven als dos socis del govern espanyol que proposessin la prohibició de material antiavalot com les pilotes de goma, així com posar punt final a les devolucions en calent a la frontera

Els grups s’han presentat a primera hora d’aquest matí al Congrés amb la reforma penjant d’un fil i, finalment, després de mesos de reunions i ponències entre els diversos grups, la modificació de la llei repressiva aprovada pel govern de Mariano Rajoy no ha estat possible. Quan els grups han entrat a la comissió, Esquerra Republicana i Bildu ho han fet presentant unes esmenes transaccionals per un intent d’última hora de moure el PSOE i Podemos de les seves caselles, però no ha estat possible. 

De fet, fonts de Bildu han reconegut que eren molt pessimistes quan presentaven les esmenes transaccionals i reconeixien que servia més aviat com a gest que no pas com una esperança real per tirar endavant la reforma de la llei. “No negarem els avenços que s’han aconseguit fins ara, però el cor repressiu de la llei continua intacte”, manifestava la diputada de Bildu Mertxe Aizpurua en roda de premsa aquest dimarts, a més d’assenyalar que la reforma és “insuficient” i queda “lluny del que es va prometre”, en referència als socis d’investidura que van pactar modificar-la. 

Per la seva banda, Gabriel Rufián, per part d'Esquerra, s’ha mostrat “decebut” i ha lamentat “que la pressió de Podemos no vagi dirigida cap al PSOE, sinó cap a ERC i Bildu”. “És irònic perquè no ens sorprèn”, ha rematat el portaveu dels republicans a la cambra baixa. Més tard, ha mostrat enmig de la sala de premsa dues fotografies: una d’Ester Quintana, que va perdre un ull per culpa d’una pilota de goma; i una d’una devolució en calent a la frontera de Melilla. 

No obstant això, fonts de Podemos han volgut posar aquest cop més el focus en el PSOE i s’han mostrat “preocupats” per “l’actitud” dels socialistes en la reforma d’aquesta llei. “La seva absoluta negativa a negociar els punts sobre desobediència, faltes de respecte, pilotes de goma i devolucions en calent amb els socis parlamentaris aboca la derogació d’aquesta llei al fracàs”, assenyalen a més de criticar “l’aparent intencionalitat del PSOE perquè la reforma no tiri endavant”. Ara bé, cal assenyalar que aquest grup parlamentari, tot i admetre discrepàncies amb el PSOE, ha insistit en diverses ocasions que més val la reforma pactada amb els socialistes que res, i ha pressionat ERC i Bildu perquè hi votin a favor.

L'enuig del PSOE amb els socis

El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, s'ha mostrat visiblement enfadat amb els socis, a qui ha acusat de "buscar excuses" per no votar la modificació. "Hauran de dir-nos perquè prefereixen que continuï existint la llei mordassa del Partit Popular a una llei de seguretat que contenia tots els avenços per evitar aquest nom de la norma", s'ha queixat López, a més d'assegurar, en resposta als independentistes, que "no existeix a Catalunya una llei que prohibeixi les pilotes de goma". També ha recordat que les devolucions en calent són cosa de "la llei d'estrangeria, no de la de seguretat ciutadana" i ha defensat que la seva reforma "objectiva el que són les faltes a l'autoritat". "El que no farem és despullar d'autoritat als agents que s'anomenen d'autoritat", ha reblat el portaveu socialista.