El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha carregat aquest dimecres contra els grups parlamentaris d’Esquerra Republicana i Bildu per, del bracet de Junts per Catalunya, tombar la reforma de la llei mordassa. “Cal lamentar que ERC i Bildu hagin actuat per càlculs electorals”, ha assenyalat el president socialista en una roda de premsa a Lanzarote posterior a la cimera hispanoportuguesa. “Han errat en el càlcul”, ha manifestat també el cap de l’executiu.

A més, Pedro Sánchez ha volgut presumir en aquesta roda de premsa conjunta amb el president portuguès, António Costa, de bona salut entre els dos socis de la coalició. Tant el PSOE com Podemos van votar en el mateix sentit —a favor de la reforma— “tot i no estar al davant d’una iniciativa” impulsada pel govern espanyol, sinó “pel PNB”. Dit això, el president socialista ha assegurat que valia la pena aprovar la reforma que es proposava aquest dimarts en la comissió d’Interior perquè “posava punt final als articles que van fer que la llei s’identifiqués amb el terme de ‘mordassa’”.

Aquestes declaracions de Pedro Sánchez han arribat l’endemà que Esquerra Republicana, Bildu i Junts tombessin la reforma de la llei mordassa pel seu rebuig a les pilotes de goma. Els dos socis parlamentaris més fiables del govern espanyol —a excepció del PNB, que hi va votar a favor— van lamentar que el PSOE no volgués acabar amb les devolucions en calent. Un altre punt de discòrdia eren les faltes de respecte i la desobediència a la policia. Segons les formacions independentistes, amb la reforma que defensaven PSOE i Unidas Podemos es mantenia el “cor” repressiu de la llei mordassa.

Crisi de govern després de la moció de censura

D’altra banda, Pedro Sánchez ha esvaït un dels dubtes que es passejaven per Madrid en les darreres hores: el quan i el com de la propera crisi de govern. El president socialista ha assenyalat que la remodelació del seu executiu es produirà després de la moció de censura de Vox amb Ramón Tamames. I les úniques ministres que substituirà seran les responsables d’Indústria i Sanitat, Reyes Maroto i Carolina Darias, per les seves candidatures a les eleccions del 28-M.

Aquest dimarts, Reyes Maroto es va acomiadar del seu càrrec en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Va assegurar que la seva etapa al capdavant del Ministeri d’Indústria havia estat “il·lusionant” però no va voler aclarir quan es produirà la seva substitució.

Tot i haver avançat —encara que de forma aproximada— el calendari i les formes de la crisi de govern, Sánchez no ha revelat quina serà “l’estratègia parlamentària” del govern espanyol davant la moció de censura. “Ja veuran el format a partir del dimarts”, ha assenyalat als periodistes presents a la roda de premsa.