L'Ajuntament de Madrid vol que el govern espanyol impedeixi que la Generalitat avali les fiances de les persones investigades pel Tribunal de Comptes. El Partit Popular ha presentat avui una iniciativa al ple municipal contra el Fons Complementari de Riscos creat per cobrir les fiances dels alts càrrecs als quals el tribunal reclama 5,4 milions d'euros.

La catalana Andrea Levy, regidora delegada de Cultura, Turisme i Esport a l'Ajuntament de Madrid, ha estat l'encarregada de presentar la iniciativa, que han avalat Ciutadans i Vox. En la seva compareixença, Levy ha apel·lat a la "memòria democràtica recent" i ha demanat impedir que tots els espanyols hagin de "pagar la festa als independentistes". 

PSOE i Más Madrid han estat els únics grups municipals que hi han votat en contra. Ambdós han qüestionat la idoneïtat de la cambra per discutir aquesta problemàtica.

 

"Estem pagant la festa dos cops"

"Estem pagant la festa dos cops", ha advertit Levy, en referència al delicte de malversació de cabals públics i al fons creat per la Generalitat per cobrir les fiances reclamades pel Tribunal de Comptes. En aquest sentit, ha assegurat que qui "roba" no és "Espanya", sinó els "independentistes". "Primer ens han robat la legitimitat democràtica que ens devien a tots els espanyols amb el compliment íntegre de les sentències, ara que no ens facin pagar-los-hi la festa", ha sentenciat.

En referència als indults, Levy també ha reiterat la idea que Sánchez ha comprat als partits independentistes amb la mesura de gràcia per mantenir-se a la Moncloa. "Les lleis es compleixen sempre, no de manera optativa, excepte si els que han incomplert les lleis són amics del president del govern espanyol", ha assenyalat la regidora.

L'ICF cobrirà el fons

Avui el conseller Giró ha anunciat que el Govern podrà utilitzar finalment el Fons Complementari de Riscos que va crear per cobrir les fiances dels alts càrrecs de la Generalitat als quals el Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions d'euros. Ho farà a través de l'Institut Català de Finances (ICF), tal com preveu la disposició addicional del decret llei aprovat per l'executiu. 

El termini per dipositar les fiances acaba en les properes hores i el conseller va anunciar ahir durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu que el Govern no havia trobat encara cap banc disposat a entrar en l'operació.

 

Imatge principal, Ajuntament de Madrid / EFE