L’expresident de la Generalitat, Artur Mas, creu que el Tribunal de Comptes rebutjarà l’aval de 5,4 milions d’euros de l’Institut Català de Finances (ICF) que ha anunciat el conseller d’Economia, Jaume Giró. L'anunci arriba després que Giró informés que cap banc havia acceptat fer-se càrrec de l'aval. El Govern utilitzarà el Fons Complementari de Riscos que va crear per cobrir les fiances dels alts càrrecs de la Generalitat, tal com preveu la disposició addicional del decret llei aprovat per l'executiu.

Mas, que és un dels encausats a qui el Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions per l'Acció Exterior, també creu que cap banc ha avalat el que demana el Tribunal de Comptes als encausats per “no posar en risc la seva reputació”. “Tenen por del soroll mediàtic, les xarxes i possibles represàlies”, ha dit l’expresident aquest dimecres a la Cadena Ser.

Falta de previsió de la Generalitat

L'expresident també ha apuntat a una certa falta de previsió per part del Govern. “És una causa que té tres anys, es podrien haver previst escenaris, i ara l’actual executiu s’ho ha trobat de sobte”, ha criticat Mas, que també ha dit que pateix més pels seus companys que per ell mateix, perquè ell “ja hi està acostumat”.

“Crec que ha d’estar sobre la taula una reforma legislativa i competencial del Tribunal de Comptes” ha dit l’expresident, preguntat a Catalunya Ràdio sobre les paraules del també encausat i exconseller del seu govern Andreu Mas-Colell. “El Tribunal de Comptes ara mateix està controlat pel PP, que no vol negociar un nou mandat, ja que l'actual està caducat”, ha afirmat Mas, que veu molt poc probable un acord entre el PP i el PSOE per a la reformulació de l’òrgan.

Crític amb les paraules de Rodríguez

Pel que fa a les paraules de la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, el també afiliat al PDeCAT es pregunta si això vol dir si hem de canviar les nostres idees perquè a algú no li agraden, tot i tenir majoria absoluta. “Porten més de 10 anys amb un escapçament sistemàtic de l’autogovern català”, sentencia Mas, que conclou dient que “ningú ens ofereix cap camí millor que la independència”. També ha valorat la remodelació del govern espanyol i ho veu "neutre", en referència a la taula de diàleg. "Veurem si genera canvis, o no", diu.

L'encausat pel Tribunal de Comptes també ha valorat com veu la situació la Comissió Europea i creu que "vol que s'arribi a una solució". "Veuen els indults i la taula de diàleg com un pas important", diu Mas, que creu que tot el que es pacti a la taula s'ha de votar en referèndum. "Tothom ha de saber a què està disposat a renunciar", conclou. 

 

Imatge principal: L'expresident de la Generalitat Artur Mas / ACN.