La decisió que sigui l'Institut Català de Finances (ICF) qui avali les fiances de 5,4 milions que hauran de dipositar 34 membres del Govern al Tribunal de Comptes en les properes hores ha provocat la resposta de Ciutadans als passadissos del Parlament. El president del grup parlamentari taronja, Carles Carrizosa, ha anunciat que el seu grup demanarà a la Fiscalia del Tribunal de Comptes que s'oposi a què aquestes fiances siguin acceptades.

Aquest matí, el conseller Jaume Giró havia anunciat davant l'hemicicle que, tal i com preveu la disposició addicional del decret llei del Fons Complementari de Riscos, serà finalment l'ICF qui cobrirà l'aval. Ahir, Giró havia admès que encara no han aconseguit que cap banc cobrís l'operació i que, tenint en compte els precedents, havien decidit evitar que fossin els membres de l'Institut Català de Finances qui ho assumissin.

 

Compareixença ICF

Carrizosa ha titllat la decisió que sigui l'ICF qui cobreixi les fiances d'"autèntica vergonya que va en perjudici de tots els catalans". "No hi ha dret que amb diner públic s'intenti fiançar un diner públic que s'havia distret o sostret de les arques públiques", ha explicat-. Ha argumentat que la fiscalia té "el deure de protegir la ciutadania, i l'interès públic", per la qual cosa demanaran que que reclami al Tribunal de Comptes que no accepti aquest aval.

Així mateix ha anunciat que Cs demanarà la compareixença del conseller delegat de l'ICF, Víctor Guardiola Flores, perquè "expliqui la cobertura legal que volen donar al a decisió de fiançar amb diner públic les fiances".

Greu perill

El president del grup taronja ha acusat el conseller d'Economia de "mobilitzar els funcionaris de l'ICF i posar-los en greu perill" i li ha demanat que no involucri els funcionaris. "Si vol que es financiï ho faci amb el seu propi patrimoni", ha reclamat.

Després que el Govern havia admès ahir que no havia trobat cap banc per avalar l'operació a través del Fons Complementari de Riscos, una part dels implicats en el cas obert pel Tribunal de Comptes havien iniciat el procediment per fiançar els diners amb els seus béns.

De fet, l'expresident Artur Mas, al qual el Tribunal de Comptes reclama 2,8 milions, ha mostrat el seu pessimisme davant la possibilitat que finalment s'acceptin els avals de l'ICF.

 

A la imatge principal, el president del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa,