El Govern podrà utilitzar finalment el Fons Complementari de Riscos que va crear per cobrir les fiances dels alts càrrecs de la Generalitat als quals el Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions d'euros. Ho farà a través de l'Institut Català de Finances (ICF), tal com preveu la disposició addicional del decret llei aprovat per l'executiu.

El termini per dipositar les fiances acaba en les properes hores i el conseller havia anunciat ahir durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu que el Govern no havia trobat encara cap banc disposat a entrar en l'operació.

Giró va advertir a més que de moment "per prudència i per protegir tota la gent de l'ICF" evitaria utilitzar aquesta via que preveu el decret llei.

 

Petició des de l'ICF

Això no obstant, el conseller ha anunciat aquest matí davant del ple i en resposta a una pregunta de la diputada de Junts Elsa Artadi sobre el nou rating aconseguit per la Generalitat, que en les darreres hores ha rebut trucades de persones de l'ICF que li han demanat que el Govern intenti utilitzar la disposició addicional del decret que preveu l'entrada de l'Institut Català de Finances en l'operació. "I és el que farem", ha reblat.

Giró ha anunciat que ha abordat aquest matí el tema amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i que han acordat posar en marxa la mesura, "amb una generositat de la gent de l'ICF i la prudència que recomana l'experiència".

Caixa de Solidaritat

Els 34 membres i ex alts càrrecs del Govern als quals el Tribunal de Comptes reclama els 5,4 milions responsabilitzant-los d'haver utilitzat diners de política exterior per a la promoció del procés entre els anys 2011 i 2017 ja havien previst cobrir aquests fons pel seu compte.

Aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio, el responsable de la Caixa de Solidaritat, Josep Cruanyes, havia explicat que aquest ens havia aconseguit recollir 1.200.000 euros per ajudar a cobrir les fiances.

Rating de la Generalitat

Artadi havia preguntat al conseller sobre el retorn de la Generalitat als mercats després que l'agència Fitch ha elevat dos graus el rating de la Generalitat. 

"Em va sorprendre que alguns mitjans de fora i alguns de casa nostra van intentar aigualir la bona notícia, barrejant-la amb temes d'indults i coses que estan en el primer paràgraf i no van veure el que significava de confiança en l'economia i les fortaleses d'aquest país", ha retret.

 

A la imatge principal, el conseller Jaume Giró durant la intervenció al ple / ACN